Serghei Lavrov avertizează SUA să „nu își bată joc de liniile roșii” ale Rusiei, după informațiile privind un acord pentru livrarea de rachete JASSM către Ucraina
Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a avertizat miercuri Statele Unite, răspunzând la o întrebare privind posibila livrare de rachete americane cu rază lungă de acțiune către Ucraina, să nu glumească pe seama „liniilor roșii” ale Moscovei, informează Reuters.
Lavrov a declarat că Statele Unite pierd din vedere sentimentul de descurajare reciprocă care a stat la baza echilibrului de securitate dintre Moscova și Washington încă din timpul Războiului Rece și că acest lucru este periculos.
El a comentat astfel un articol al agenției Reuters potrivit căruia SUA sunt aproape de un acord pentru a furniza Ucrainei rachete de croazieră JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile) cu rază lungă de acțiune, care ar putea ajunge adânc în interiorul Rusiei – pentru care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut lobby.
„Nu voi fi surprins de nimic – americanii au depășit deja pragul pe care și l-au stabilit. Ei sunt incitați, iar Zelenski, desigur, vede acest lucru și profită de el”, a declarat Lavrov unui jurnalist al televiziunii ruse.
„Dar ar trebui să înțeleagă – ei glumesc aici cu liniile noastre roșii. Ei nu ar trebui să își bată joc de liniile noastre roșii”, a adăugat ministrul rus de Externe.
Președintele Vladimir Putin a avertizat în mod repetat Occidentul, după lansarea „operațiunii militare speciale” din Ucraina în 2022, să nu încerce să contracareze Rusia, care deține cel mai mare arsenal de arme nucleare din lume.
Dar Washingtonul și aliații săi au sporit ajutorul militar acordat Ucrainei, inclusiv prin furnizarea de tancuri, rachete avansate și avioane de luptă F-16.
Acest lucru i-a determinat pe unii politicieni occidentali să sugereze că retorica nucleară a lui Putin este o cacealma și că SUA și NATO ar trebui să facă totul pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul. Zelenski a declarat că incursiunea armatei ucrainene pe teritoriul Rusiei, lansată pe 6 august, este menită și să arate lumii că amenințările nucleare ale lui Putin nu sunt o linie roșie.
Lavrov a mai spus că Washingtonul știe care sunt aceste limite, dar se înșeală dacă crede că Europa va suporta, în principal, consecințele oricărei escaladări a războiului din Ucraina.
Americanii „au o convingere genetică că nimeni nu se va atinge de ei”, a spus Lavrov. Acest lucru, a spus el, subminează toate principiile care au stat la baza stabilității strategice cu Washingtonul încă din perioada sovietică.
„Acest sentiment de descurajare reciprocă – din anumite motive, ei încep să îl piardă. Acest lucru este periculos”, a adăugat șeful diplomației ruse.
Avertismentele Kremlinului
Lavrov a făcut aluzie la afirmațiile consilierului pentru securitate națională al Casei Albe, John Kirby, care a declarat în iunie că președintele Joe Biden a spus în mod repetat că Washingtonul nu caută „al Treilea Război Mondial”.
Kirby a spus că o escaladare majoră a războiului din Ucraina ar putea avea „consecințe potențial dezastruoase pe întregul continent european” și nu ar fi bună pentru interesele SUA.
A fost pentru a doua oară în puțin peste o săptămână când Lavrov a avertizat SUA că un al treilea război mondial nu s-ar limita la Europa.
Kremlinul a anunțat miercuri că Moscova își modifică doctrina nucleară deoarece Washingtonul și aliații săi amenință Rusia prin escaladarea războiului din Ucraina și trecând peste ceea ce președinția rusă a numit interesele legitime de securitate ale Moscovei.
Rusia nu a precizat modul în care intenționează să actualizeze documentul de politică care stabilește circumstanțele în care ar putea utiliza o armă nucleară sau când vor intra în vigoare modificările.
Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro