Serghei Lavrov denunță din Coreea de Nord militarismul „periculos” al SUA și al aliaților săi
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a denunţat joi politica militară „periculoasă” a Statelor Unite şi a aliaţilor săi japonezi şi sud-coreeni faţă de Coreea de Nord, în urma discuţiilor de la Phenian cu oficiali nord-coreeni, relatează AFP și Agerpres.
„La fel ca prietenii noştri nord-coreeni, suntem profund îngrijoraţi de intensificarea activităţilor militare ale Statelor Unite, Japoniei şi Coreei de Sud în regiune şi de politica Washingtonului”, a declarat ministrul rus într-o conferinţă de presă.
Americanii „mută infrastructură strategică, inclusiv elemente nucleare”, a mai spus el, fără a oferi detalii suplimentare, dar adăugând că „ne opunem acestei linii neconstructive şi periculoase”.
Aflat într-o vizită oficială în Coreea de Nord începând de miercuri, Lavrov a declarat că Moscova, Beijingul şi Phenianul „caută în mod constructiv alternative la escaladarea tensiunilor” din regiune.
„Susţinem stabilirea unui proces regulat de negociere privind problemele de securitate din Peninsula Coreeană, fără condiţii prealabile”, a declarat el presei. Vizita lui Lavrov în Coreea de Nord vine pe fondul unei apropieri între Moscova şi Phenian în contextul conflictului din Ucraina, Statele Unite temându-se că Rusia caută arme de la vecinul său nord-coreean pentru ofensiva sa.
În septembrie, Vladimir Putin l-a găzduit pe liderul nord-coreean Kim Jong Un în Orientul Îndepărtat Rus pentru un summit cu mare pompă, dar Kremlinul a insistat că „nu a fost semnat niciun acord” cu acea ocazie.
Șeful diplomației ruse mulțumește Phenianului pentru „sprijinul” acordat în privința războiului din Ucraina
Lavrov a mulțumit însă miercuri Phenianului pentru „sprijinul său fundamental și fără echivoc” în războiul împotriva Ucrainei.
De asemenea, el și-a exprimat aprecierea pentru recunoașterea de către Coreea de Nord a teritoriilor ucrainene pe care Rusia le-a anexat în mod ilegal. Siria este singura țară care a mai recunoscut anexarea ilegală, în afară de Coreea de Nord și Rusia.
Vara trecută regimul lui Kim Jong Un recunoscuse și pretențiile de independență ale separatiștilor din estul Ucrainei, înainte ca Vladimir Putin să proclame oficial anexarea teritoriilor ocupate de armata rusă.
Este așteptat ca discuţiile purtate la Phenian săptămâna aceasta de către șeful diplomației ruse să pună bazele unei viitoare vizite a lui Putin în Coreea de Nord, potrivit Kremlinului.
„(Contactele) vor continua” între cele două capitale, a declarat joi șeful diplomației ruse.