Sari direct la conținut

Serialul german „Hackerville“, un cyber-thriller despre tineri români care au speriat netul

HotNews.ro
Hackerville, Foto: Captura YouTube
Hackerville, Foto: Captura YouTube

Pe lângă capitala de facto a României, un alt oraș românesc și-a dobândit renumele de capitală. Un renume dubios. „Râmnicu Vâlcea este considerat în SUA capitala criminalității pe internet“, relata Tagesspiegel.de, într-un reportaj din 2014. Patru ani mai târziu, un serial german despre cyber-criminalitatea românească, la mâna unor copii, face furori. Coproducția germano-română „Hackerville” a debutat la începutul lunii noiembrie și a stârnit ecouri în toată presa germană.

Punctul de pornire

Într-un scurt videoreportaj difuzat în 2014, jurnaliștii de la Tagesspiegel au mers pe urmele noii bunăstări din Râmnicu Vâlcea, un oraș românesc cu 120.000 de locuitori și mii de tineri care lucrează în branșa IT, o parte dintre ei folosindu-și cunoștințele informatice pentru a sparge conturi și a păgubi utilizatorii internetului.

Directorul facultății de informatică din oraș încerca să-i apere pe tinerii „cutezători“ informatici: „Americanii n-au înțeles niciodată, că unii români îndrăznesc aici, ceea ce în SUA nu îndrăznește nimeni să facă. Hacker-ii le povestesc acestora că vând ceva, însă nu le trimit nimic. Îi păgubesc de bani, însă asta e vina lor. Sunt pur și simplu prea naivi“.

În reportaj vorbea și Petruț, student la Facultatea de informatică: „Aproape toți colegii mei studiază matematică și informatică. Unii elevi încep încă din clasa a noua. Și oricine știe cum se programează, poate hacker-i ușor orice cont sau păgubi, sub altă formă, utilizatorii“.

Tagesspiegel mai menționa că, în fiecare an, poliția din Râmnicu Vâlcea arestează 100 de hackeri. Și că „serviciul secret american FBI a instruit peste 600 de anchetatori români, pentru a controla problema hacker-ilor“.

„De câțiva ani, orașul românesc Râmnicu Vâlcea a fost considerat centrul criminalitătii cibernetice, în rapoarte este numit în repetate rânduri <>. De aici, tinerii hackeri își lansează atacurile în jurul lumii”, scrie și Spiegel.de, în comentariul său la noul serial german.

Noul Hackerville

„Serialul mută „Hackerville” în mai marele oraș Timișoara și arată că aici până și elevii de clasa a opta pot manipula sistemul de semaforizare de pe străzi, pentru a provoca ciocniri. Pentru a rezolva cazul, anchetatorii trebuie să joace un joc de shooter-ego programat de Cipi, cel mai periculos copil al Internetului, referitor la topografia Timișoarei. Unul stă la calculator, celălalt trebuie să treacă prin orașul real”, mai comentează Spiegel.de, privitor la noul serial.

Iată cum demarează acțiunea în film: criminaliștii germani depistează un atac cibernetic asupra unei mari bănci din Frankfurt am Main. Urmele atacului conduc înspre Timișoara, unde este trimisă specialista în criminalitate informatică, Lisa Metz. La fața locului, ea urmează să elucideze cazul, împreună cu o echipă de criminaliști români condusă de Adam Sandor.

Cipi, un elev de 16 ani, pare a nu sesiza pericolul grozăveniilor sale pe internet: de la banca din Frankfurt el transferă doar 9,99 euro de pe un cont, în Timișoara însă creează haos prin manipularea semafoarelor de pe străzi reale, cu trafic adevărat. Motivația sa naivă, dar până la urmă înfricoșătoare, este pura plăcere de a se juca în mediul virtual.

Iar Lisa nu se confruntă doar cu teribilul copil al internetului Cipi, alias Dark Mole, ci și cu trecutul sau românesc, ea provenind dintr-o familie emigrată în Germania, din România.

Creat de Jörg Winger și Ralph Martin, „Hackerville” a fost produs de Cristian Mungiu și Tudor Reu, de la Mobra Film. Producători executivi sunt Johnathan Young de la HBO Europe, Jörg Winger de la UFA Fiction și Anke Greifeneder de la TNT Serie. Alina David și Silvia Popescu sunt producătorii de la HBO Europe.

Scenariile aparțin lui Laurențiu Rusescu, Daniel Sandu, Ralph Martin și Steve Bailie. Serialul a fost făcut în regia lui Igor Cobileanski și a Ancăi Miruna Lăzărescu. În rolurile principale apar Anna Schumacher (Lisa Metz), Andi Vasluianu (Adam Sandor), Voicu Dumitraș (Cipi Matei), Ada Lupu (Nicoleta Danciu), Ovidiu Schumacher (Walter Metz), Călin Chirilă (Valentin Pogonaru), Florin Galan (Cornel Popescu), Vlad Brumaru (Dragoș Matei).

Coproducție a HBO Europe și a Pay-TV-ului german TNT Serie, serialul a început în 8 noiembrie, joia la 21.50, pe TNT, în versiune germană.

Episoadele vor fi difuzate inițial în versiune româno-germană, cu subtitrare în germană, pentru ca, în 2019, să apară și varianta sincronizată.

În Europa de Est, țările scandinave și Spania, Hackerville poate fi văzut pe HBO Europe, în SUA este difuzat pe HBO Go și HBO Now, potrivit informațiilor apărută în mass-media germană.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro