Sari direct la conținut

Si Bulgaria vrea un holding energetic de stat 

HotNews.ro

Bulgaria a anuntat in aceasta saptamina un plan de consolidare a celor cinci firme energetice de stat intr-o singura companie de tip holding, relateaza publicatia electronica Sofia Echo. Guvernul de la Sofia incearca in acest fel sa creasca competitivitatea sectorului energetic bulgar pe piata europeana. Un model similar este urmarit si de catre guvernul de la Bucuresti.

Noua companie holding bulgara ar urma sa includa compania care administreaza centrala nucleara de la Kozlodui, compania nationala de electricitate (NEC), compania nationala de distributie a gazelor naturale (Bulgargaz), compania care administreaza minele de carbune de la Maritsa East si termocentrala de la Maritsa East Two. Activele acestei companii ar urma sa se ridice la aproximativ patru miliarde de euro, iar veniturile anuale sunt estimate sa se ridice la 1,8 miliarde euro.

Statul va detine intregul pachet de actiuni la noul holding, cu Ministerul Energiei urmind sa detina pina la 75 la suta dintre actiunile fiecarei companii participante, iar restul de actiuni urmind sa fie transferate nou infiintatei structuri.

Executivul de la Sofia a apreciat ca procesul de consolidare a acestor companii energetice de stat va permite Bulgariei sa investeasca in tarile din vecinatate si ar facilita constructia de noi infrastructuri energetice, inclusiv finalizarea proiectului celei de a doua centrale nucleare ce urmeaza sa fie construita la Belene.

Si Romania isi propune sa foloseasca un model asemanator privind constituirea unui holding energetic. In octombrie anul trecut, primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu anunta intentia de a nu mai privatiza nimic in sectorul energetic pina la realizarea unei mari companii energetice nationale, care sa se impuna inclusiv in plan regional.

Tariceanu a precizat ca au fost demarate deja studii privind societatile care vor fi inglobate in aceasta companie si se asteapta din partea specialistilor raspunsul definitiv.

Seful executivului a insistat asupra faptului ca, din cauza modului in care au fost realizate privatizarile in anii 90, Romania nu este prezenta in acest moment cu companii si investitii importante pe alte piete. Tariceanu a dat exemplul unor companii din domeniul energetic din tarile invecinate, precum Cehia sau Ungaria, care sunt prezente in Romania, in timp ce tara noastra nu detine astfel de grupuri, vitale pentru securitatea energetica.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro