Sari direct la conținut

Sibex: 3.500 de contracte incheiate de investitori, cu o valoare de 25 milioane lei

HotNews.ro

La Sibex, cotatiile celor mai lichide instrumente, anume derivatele pe Dow Jones si actiunile SIF5, au avut o evolutie descendenta in penultima zi a saptamanii. Dupa o prima jumatate de sedinta cu cresteri, preturile au evoluat mixt inspre pranz, pentru ca in partea secunda a sesiunii semnalele externe sa contureze trendul descendent. Cu o ora si jumatate inaintea inchiderii, numarul contractelor futures era de peste 3.500, cu o valoare 25 milioane lei.

Simbolul DEDJIA_RON s-a mentinut in top cu 1.300 de contracte incheiate pana la ora 17:30. Dupa o prima jumatate de zi cu cresteri, cotatia a fluctuat oarecum nehotarat pana la aparitia datelor economice din SUA, pentru ca apoi sa se impuna o directie negativa, stirile din piata muncii indicand o stagnare a economiei. Numarul anualizat al persoanelor care au completat cereri de ajutor de somaj a fost de 400.000, in scadere cu doar 1.000 fata de nivelul anterior. Desi datele au fost usor mai bune ca estimarile, care indicau o crestere la 404.000, totalul anuntat fiind cel mai scazut nivel din ultimele patru saptamani, opinia generala este ca piata muncii inca se lupta pentru recastigarea unui moment favorabil. In aceste conditii, indicii americani pierdeau peste 1% dupa deschiderea bursei din SUA, iar deprecierea Dow Jones de reflecta si la Sibex.

Astfel, la ora 17:30 indicele DJIA avea la Sibiu o variatie negativa de 84 puncte pe scadenta septembrie si de 107 puncte pe scadenta decembrie. Pentru martie 2012 cotatia indicelui afisa o scadere de 125 puncte.

O crestere importanta a volumului de transfer s-a inregistrat pe produsul ce are la baza pretul petrolului de tip Light Sweet Crude. La ora 17:30 de observau 280 de contracte DEOIL_LSC, nivel apropiat de recordul de pe acest derivat. Cotatia unui baril de petrol pierdea 1,74%, situandu-se la 90,5 dolari.

Pe segmentul financiar, influenta scaderilor indicilor europeni si mentinerea unei tendinte negative a actiunii SIF Oltenia pe piata suport au determinat speculatorii sa mizeze in continuare pe scaderi ale DESIF5. La ora 17:30 numarul contractelor pe acest produs era de 1.500. Termenul scurt (septembrie), a fost preferat de investitori care au estimat o scadere de 1,78 % a cotatiei actiunii SIF Oltenia. Tot pe minus se afla si pretul estimat pe scadentele decembrie 2011 si martie 2012, scaderile fiind de 1,47 si 1,39%.

Dupa o tentativa usoara de crestere in prima ora a sedintei, cotatia euro a scazut apoi fata de dolar, adancindu-si deprecierea pe masura trecerii timpului, cu minimul zilei atins in jurul orei 17:00. Si pe pietele externe euro a scazut in raport cu dolarul, dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat ca factorii de decizie politica vor oferi bancilor sume suplimentare pentru a contribui la aplanarea tensiunilor de pe pietele financiare. La Sibex, euro pierdea 1,17% fata de dolar pe scadenta septembrie si 0,80% pe decembrie.

In sectorul derivatelor pe aur, pretul futures al unciei crestea cu 9 dolari pentru contractul SIBGOLD de o uncie si cu 10,9 dolari pe contratul SIBGOLD_RON de 10 uncii. Pretul aurului urma tendinta de pe plan extern unde metalul galben a atins un nou record, ca reactie la turbulentele din pietele financiare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro