Sibex: Cotatia euro a coborat la 4,09 lei pe scadenta iunie
Pe piata Sibex, participantii au tranzactionat cu intensitate derivatele financiare, derivatele pe Dow Jones, respectiv cele pe cursul euro/leu. La ora 17:30 volumul de transfer se situa la aproape 5.000 de contracte, cu o valoare de 23 milioane de lei.
Prezenta investitorilor pe segmentul derivatelor valutare a fost una sustinuta, in conditiile in care leul a avut din nou o evolutie pozitiva pe piata interbancara unde s-a apreciat puternic in raport cu euro, moneda europeana coborand chiar sub 4,1 lei. Si oficialul BNR a indicat aceeasi tendinta, nivelul anuntat fiind de 4,1020 lei/euro. In conditiile date, pe piata futures de la Sibiu lichiditatea a continuat sa fie una ridicata, pana la ora 17:30 fiind incheiate aproape 550 de contracte.
S-au realizat tranzactii pe 3 dintre cele 4 scadente disponibile. La ora mentionata, cursul futures al euro pe scadenta iunie afisa o scadere de peste un ban fata de leu coborand sub 4,1 lei, ajungand mai exact la 4,09 lei. Pentru septembrie 2011 euro pierdea 1,23 bani iar pentru decembrie 0,67 bani. Prin urmare, tendinta de depreciere a continuat si s-a accentuat dupa ora 17:00, pe fondul spargerii pragului de 4,1 lei pe piata interbancara. Pe piata cash, leul s-a intarit cu aproape 4% in fata euro in ultimele doua saptamani.
Pe segmentul financiar, evolutia cotatiilor derivatelor pe actiunile SIF5 Oltenia a fost una pozitiva in cea mai mare parte a timpului, in special pe scadenta iunie, cea mai lichida. Tendinta de crestere s-a oprit insa brusc in jurul orei 16:00 cand cotatia DESIF5 iunie a intrat pe teritoriu negativ. Scaderea a fost insa de scurta durata, cotatia reintrand pe plus dupa mai putin de o ora. In ceea ce priveste numarul de contracte, acesta se ridica, la ora 17:30 la circa 3.100, scadenta scurta fiind din nou cea mai lichida. La ora mentionata pretul DESIF5 iunie crestea cu 1%. Pentru scadenta septembrie se observa o variatie zero fata de inchiderea precedenta iar pentru decembrie o crestere de 0,64%, in raport cu ambele volumul fiind redus. Pentru scadenta la un an cotatia DESIF5 pierdea 0,57%.
Pe piata indicilor, cotatiile au crescut puternic, cumparatorii obtinand castiguri bune. Tendinta a fost influentata de faptul ca indicii principalelor burse din Europa au inregistrat aprecieri importante iar indicele DJIA avea o evolutie pozitiva la debutul sedintei de tranzactionare de la New York. In SUA au fost publicate noi date din economie. Numarul anualizat al cererilor noi de ajutor de somaj la nivelul saptamanii precedente a scazut pana la 382.000, estimarea specialistilor fiind un nivel de 388.000. Pe piata Sibex la ora 17:30 indicele DJIA crestea cu 117 puncte pe scadenta iunie in timp ce pe scadenta septembrie se inregistra un avans de 116 puncte. La aceeasi ora, cotatia inregistrata de indice pe scadenta decembrie indica un plus de 63 puncte fata de pretul de inchidere al sedintei precedente.
In aria derivatelor pe aur, speculatorii mizau, la ora 17:30 pe cresteri de 8 dolari pe scadenta aprilie respectiv 5 dolari pe iunie. Cotatia aurului a fluctuat in jurul valorii record la New York cererea de metal pretios crescand in conditiile in care investitorii cauta investitii alternative, pe fondul crizei libiene si a crizei datoriilor din Europa.