Sari direct la conținut

Sibex: Randament de pana la 25% pentru cumparatorii derivatului SIF Oltenia cu scadenta martie

HotNews.ro

La Bursa din Sibiu, cea de-a doua sedinta de tranzactionare a saptamanii a adus o crestere importanta a lichiditatii, volumul transferurilor cu instrumente financiare derivate atingand cel mai bun nivel de la debutul anului in curs, se arata intr-un comunicat al Sibex. La ora 17.30 numarul contractelor realizate era de peste 4.800 valoarea tranzactiilor fiind de 12 milioane de lei.

Cea mai importanta cota de lichidate a pietei a fost asigurata de speculatiile cu derivatul pe actiunile SIF5 Oltenia. Desi la debutul zilei piata s-a dezmortit ceva mai greu, odata ce semnalele cresterilor s-au impus, cumparatorii au inceput sa fie foarte activi, astfel ca transferurile s-au intensificat. La ora 16.30 numarul contractelor DESIF5 incheiate era de 4.252 pe toate scadentele disponibile.

Numarul pozitiilor deschise pe scadenta martie, cea mai lichida conform volumului atras, s-a mentinut la un nivel relativ constant semn ca speculatiile intra-day au fost strategia cea mai folosita, cumparatorii preferand profiturile rapide si sigure. La ora 17.30 cotatia DESIF5 martie 2011 crestea cu 3,53 % in timp ce pe iunie 2011 cotatia crestea cu 3,15 %. Conform diferentei de 48 puncte dintre pretul minim (1,3270 lei) si cel maxim (1,3750 lei) al DESIF5 martie, randamentul maxim al unui cumparator a putut ajunge la 25% intr-o singura zi, garantia pentru un contract futures DESIF5 fiind de 192 lei.

Si pe segmentul derivatelor pe indici, participantii au beneficiat de cresteri ale cotatiilor Dow Jones in conditiile in care pietele europene precum si cotatia futures a indicelui DJIA din SUA au inregistrat plusuri puternice, optimismul investitorilor fiind alimentat de speranta unui sezon de raportari financiare pozitive, precum si de anuntul intentiei Japoniei de a cumpara obligatiuni din zona euro. Pe piata de la Sibiu, indicele DJIA avea la ora 17.30 o evolutie pozitiva, investitorii tranzactionandu-l pe trei scadente. Pe martie 2011 indicele crestea cu 60 puncte, in timp ce pe iunie 2011 se inregistra o crestere de 40 puncte. Pe scadenta indepartata septembrie 2011 cotatia indicelui se aprecia puternic cu 73 puncte, insa pe un volum redus.

Pe segmentul derivatelor valutare, jucatorii au mizat pe leu, intr-o sedinta cu un volum de aproape 150 contracte EUR/RON incheiate pana la ora 17.30. Deprecierea preturilor futures ale monedei unice pe piata sibiana a venit in contextul in care eliberarea celei de-a saptea transe din imprumutul acordat de catre Fondul Monetar International a constituit un semnal de incredere pentru investitorii straini, ce a avut drept efect o intarire insemnata a monedei nationale fata de euro pe piata interbancara. La ora 17.30 moneda unica era tranzactionata la Sibiu in scadere pe trei scadente. Deprecierea euro era de 1,31 bani pentru scadenta scurta (martie) si de 1 respectiv 1,96 bani pentru lunile iunie si septembrie.

In ceea ce priveste uncia de aur, pretul futures de la Sibiu al acesteia se aprecia, sub influenta cresterii cotatiei metalului pretios la New York pe fondul speculatiilor ca Portugalia va avea nevoie de un bailout de marime similara cu cele acordate Greciei si Irlandei. La Sibex metalul galben inregistra la ora 17.30 o crestere 8.4 dolari/uncie pe scadenta februarie 2011.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro