Sibieni „certati” cu viata
Conditiile grele de viata, deceptiile in dragoste sau bolile incurabile determina tot mai multi sibieni sa-si puna capat zilelor. Potrivit medicilor, cele mai intilnite metode de sinucidere sint supradozele de diazepam si fenobarbital, soda caustica sau chiar otrava pentru sobolani.
Zeci de sibieni ajung la Spitalul Clinic Judetean (SCJ) dupa ce au ingerat voluntar medicamente cu efect halucinogen sau alte substante care pot provoca moartea. Cei mai norocosi sint descoperiti la timp de familie si adusi la spital. Altii, reusesc ce si-au propus si ajung, uneori, mult prea devreme in lumea celor drepti.
Medicii de la Unitatea de Primire Urgente povestesc ca, de-a lungul carierei, au intilnit oameni care au incercat sa se omoare prin cele mai ciudate metode, dar totusi au scapat cu viata.
In afara de motodele clasice de sinucidere prin spinzurare sau persoane care s-au aruncat de la inaltime sau in fata trenului, ei spun ca au avut foarte multe cazuri, mai ales de tineri sau persoane cu probleme psihice care au ingerat voluntar soda caustica, clor, otrava pentru sobolani, substante de stropit vita de vie si altele.
Urmari grave
O parte dintre cei care vor sa-si puna capat zilelor sint gasiti la timp de familie si adusi la spital. „Cele mai frecvente cazuri sint ingestiile voluntare cu supradoze de diazepam si fenobarbital. Dupa ce li se fac spalaturi si persoanele sint stabilizate, aceste cazuri sint internate in sectia de Interne.
Problemele cele mai mari sint puse de cazurile care ingereaza soda caustica sau alte substante care provoaca arsuri si este nevoie de interventie chirurgicala. Toate persoanele care «apeleaza» la astfel de metode ramin cu sechele. In medie, cred ca intr-o saptamina sint cam 2 astfel de cazuri”, spune medicul Traian Fleseriu, purtator de cuvint la SCJ Sibiu.
Consiliati de psihiatri
Dupa ce starea lor a fost stabilizata in spital, pacientii care au incercat sa se omoare sint trimisi la psihiatri pentru ca acestia sa stabileasca daca au probleme psihice sau nu. Din pacate, multi dintre acestia refuza un consult de specialitate. „Sint anumiti factori, cum sint probleme financiare sau familiale care activeaza anumite afectiuni cum este depresia.
Simptomele unei boli se pot manifesta diferit de la om la om, iar unii reactioneaza prin tentative de suicid. Trebuie mentionat ca nu este neaparat ca un sinucigas sa fie diagnosticat cu afectiuni psihice.
De-a lungul carierei mele, am avut contact cu astfel de oameni, iar cele mai ciudate metode, prin care incercau sa-si puna capat zilelor, le-am intilnit la puscariasi care inghiteau rulmenti, isi bateau cuie in cap sau mincau substanta dezinfectanta din toalete”, spune medicul psihiatru Bogdan Pacala, din cadrul Spitalului de Psihiatrie „Gheorghe Preda” din Sibiu.