Sibiul dupa Klaus Iohannis. Care sunt principalele investiţii promise de principalii candidaţi si cum vor sa dezvolte mai departe orasul. Amenajarea Cibinului, urmatorul pas?
Sibiul nu este un oras usor de condus. Are deja un renume dupa ce in 2007 a fost Capitala Cultural Europeana. Apoi, mostenirea lasata de Kalus Iohannis este greu de egalat dupa 4 mandate de primar. Chiar si asa, cei care doresc sa ii ia locul si-au facut planul in ceea ce priveste dezvoltarea orasului. Chiar daca provin din formatiuni politice diferite, planurile sunt in mare parte commune: asfaltarea tuturor strazilor, transformarea Cibinului in loc de agrement si construirea de noi spatii de invatamant. Cateva obiective insa fac diferenta.
Bugetul Sibiului
- Veniturile bugetului local al Sibiului au fost estimate la inceputul acestui an la 535,6 milioane lei. Acesta este structurat conform clasificatiei functionale in vederea evidentierii prioritatilor in alocarea fondurilor catre domeniile de activitate din subordonarea Municipiului Sibiu. Aproximativ 61% din fondurile bugetare sunt repartizate pentru dezvoltarea orasului, adica spre investitii si alte cheltuieli asimilate acestora (reparatii, intretinere, interventii, dotari – mobilier urban, etc.) O pondere importanta din buget – aproximativ 19% – o reprezinta cheltuielile cu Invatamantul (salarii, cheltuieli materiale – dotari, reparatii curente, etc.) Pentru capitolul Cultura (Agenda Culturala, Agenda Sport, Agenda Comunitatii, programul minimal al Teatrului National Radu Stanca, al Teatrului pentru Copii si Tineret Gong si al Casei de Cultura a Municipiului Sibiu, inclusiv cheltuielile de functionare ale acestor institutii) sunt alocate fonduri reprezentand aproximativ 7% din totalul bugetului.
Astrid Fodor
Foto: turnulsfatului.ro
Astrid Fodor(FDGR). Principalul obiectiv al actualului primar interimar al Sibiului, daca va ramane in functie si dupa alegeri, este continuarea modernizarii infrastructurii rutiere in toate cartierele. Isi doreste ca nicio strada din Sibiu sa nu ramana neasfaltata. Acest proiect este evaluat de Astrid Fodor la aproximativ 94 milioane de lei.
Cresele si gradinitele au fost mereu insuficiente, iar locurile pentru copii in aceste institutii mult sub cerere. Astrid Fodor are in plan modernizarea infrastructurii educationale prin constructia de noi crese, gradinite si sali de sport. Cele existente vor fi reabilitate si extinse pentru ca invatamantul sa se desfasoare exclusiv inainte de masa. Un invatamant pus la punct ar costa administratia 66 milioane de lei.
Un proiect indraznet este construirea unui complex de agrement care va cuprinde un aquapark, un skatepark, terenuri de baschet, handbal, volei si minigolf. Demararea unui astfel de proiect a fost luata in discutie de reprezentantii Primariei Sibiu, iar Astrid Fodor sustine ca isi doreste sa il puna in practica. Valoarea sa a fost evaluata de candidatul FDGR la aproximativ 70 de milioane de lei.
Daca va fi ca proiectele candidatului Astrid Fodor sa fie puse in practica, ar insemna ca zona de agrement a Sibiului va fi una dintre cele mai dezvoltate din tara, pentru ca in planurile candidatului intra si valorificarea potentialului de agrement si promenada ale raului Cibin.
25 de milioane de lei ar fi suficient pentru ca acest proiect sa prinda viata.
In aceeasi categorie intra reabilitarea, modernizarea si extinderea parcurilor si zonelor verzi, amenajarea de miniparcuri si locuri de joaca in toate cartierele Sibiului. 5 milioane de lei ar trebui sa asigure sibienilor un timp liber petrecut calitativ.
Astrid Fodor a facut un calcul aproximativ al costurilor proiectelor sale, iar banii, spune ea, urmeaza a fi atrasi din finantari si alocati din surse proprii.
Razvan Pop
Foto: Agerpres
Razvan Pop(PNL). Lista primelor cinci obiective investitionale pregatite pentru viitor este deschisa de un proiect de extindere al Scolii Generale Nicolae Iorga din Sibiu. Bugetul estimativ evaluat pentru astfel de lucrari se ridica la 2 milioane de lei.
Candidatul PNL la primaria Municipiului Sibiu, Razvan Pop vizeaza astfel de proiecte de extindere si reabilitare si pentru alte scoli din oras, a caror infrastructura este improprie pentru elevii sibieni.
Un alt proiect propus de liberalul sibian si dedicat tinerilor si educatiei acestora este extinderea si dotarea Teatrului Gong. Primul pas pentru reusita acestui obiectiv va fi realizarea unui PUZCP al carui cost este de circa 15.000 de lei, urmand ca lucrarile de extindere si dotarea teatrului Gong sa se ridice la aproximativ 500.000 de lei.
„Sibiul verde” este un capitol important din strategia pentru Sibiu propusa de Razvan Pop. Candidatul liberal vrea sa transforme raul Cibin intr-un „drum de verdeata si lumina” care sa traverseze orasul.
Concret, Pop vrea sa amenajeze malurile si albia raului astfel incat sa se realizeze o promenada pentru pietoni si biciclisti dinspre cartierele marginase spre centrul orasului.
Un astfel de proiect de anvergura nu poate fi realizat fara un Studiu de Fezabilitate pentru reabilitarea, ecologizarea si reamenjarea raului Cibin, pe care Razvan Pop l-a inscris pe lista de prioritati investitionale.
Bugetul estimativ pe care candidatul PNL l-a calculat pentru realizarea proiectului este de 50.000 de lei. Lucrarile care sunt presupuse pentru un astfel de proiect s-ar ridica in total la 3 milioane de lei, bani din care se vor construi alei, va fi introdus iluminat stradal si vor fi achizitionate elemente de mobilier stradal.
Centrul istoric este considerat de Pop o carte de vizita, cu care sibienii se prezinta in fata lumii. Fatadele cladirilor istorice au nevoie de reparatii, astfel ca intr-o prima faza Razvan Pop va propune realizarea studiilor si renovarea a zece fatade din centrul istoric al Sibiului, proiect al carui buget poate fi estimat la aproximativ 300.000 de lei.
Sibiul este in momentul acesta sufocat de masini. Orasul are nevoie atat de parcari noi, cat si de spatii verzi si locuri de joaca pentru copii. Un prim astfel de proiect va fi implementat in zona strazii Siretului, pentru care se va realiza un Plan Urbanistic de Detaliu in valoare de 70.000 de lei. Bugetul pentru lucrarile propriu-zise va fi stabilit ulterior.
Ovidiu Sitterli
Foto: Facebook
Ovidiu Sitterli(PSD). Candidatul PSD la Primaria Sibiu, Ovidiu Sitterli, fostul Prefect al Judetului Sibiu, a conturat prioritatile orasului in urma vizitelor pe care le-a facut in cartiere, in precampania electorala.
A mers pe strazi de pamant, pe care doreste sa le asfalteze, daca va deveni primarul Sibiului. Instituirea sensurilor unice pare fara sens pentru Sitterli, pentru ca doreste sa le foloseasca doar in cazuri de exceptie. Lipsa parcarilor este intr-adevar o problema a orasului, pe care candidatul PSD vrea sa o rezolve prin construirea de parcari supra si subterane.
Dezvoltatrea infrastructurii educationale este si ea o prioritate pentru Sitterli. Are in plan construirea a cel putin doua crese si a patru gradinite, astfel incat copiii sa nu mai fie educati „la gramada”, in grupe de cate 35.
In acest domeniu PSD si PNL au aceeasi viziune. Si Sitterli isi doreste ca elevii sa nu mai fie nevoiti sa invete in doua schimburi, rezolvarea acestei probleme fiind extinderea cladirilor unor scoli si modernizarea celor existente.
Al treilea mare domeniu de interes in care trebuie investit, spune Ovidiu Sitterli, este un program coerent de constructie de locuinte si de reabilitare a cladirilor istorice. Aceasta propunere vine in contextul in care in Sibiu s-a construit haotic in ultimii ani, iar aspectul orasului si al cladirilor nu este unitar.
Sibiul nu are decat un parc. Reabilitarea acestuia pentru a fi transformat intr-un loc de recreere modern pentru alegatori este o investitie pe care Sitterli promite sa o faca daca va fi ales primarul Sibiului. Isi propune de asemenea cresterea patrimoniului verde al Sibiului.
Desi serviciile de utilitate publica ale Sibiului sunt unele dintre cele mai bune din Romania, candidatul PSD le vede imbunatatite. Sub posibilul sau mandat deseurile ar putea fi colectate selectiv, iar internautii vor fi cei mai fericiti pentru ca vor primi WIFI gratuit oriunde in oras. Si pietarii o vor duce mai bine, deoarece accesul in piata din oras va fi gratuit, taxele fiind eliminate.
Proiectele lui Ovidiu Sitterli sunt dintre cele mai variate, insa costurile sunt inca neevaluate. Acestea vor fi stabilite dupa investirea sa ca primar, atunci cand se vor cunoaste si sursele de finantare.
Ioan Gligor (PMP). Partidul Miscarea Populara intra in cursa electorala cu Ioan Gligor, fost cadru militar. Acesta spune de la bun inceput ca se bazeaza pe comunicare si transaparenta. Daca va ajunge sa conduca Sibiul, Gligor spune ca primii bani ii va investi in finalizarea proiectelor deja incepute, in principal asfaltarea tuturor strazilor.
Apoi, la fel ca si contracandidatii sai, va investi in infrastructura de invatamant, pentru ca, spune el, este nevoie de mai multe cladiri pentru scoli si licee, mai ales dupa ce cateva dintre acestea au fost retrocedate.
Casa de Cultura a Sindicatelor va inghiti ceva bani de la bugetul local, pentru ca are nevoie de reparatii majore, la fel ca si stadionul municipal. Si dupa ce acesta va fi refacut, potentialul primar va gasi surse de finantare pentru reactivarea echipei de fotbal. Nici cimitirul nu va fi lasat la voia intamplarii, pentru ca va fi extins, iar zonele din jurul acestuia desecate.
Discutiile despre construirea unui spital regional vor fi reluate sub „comanda” potentialului primar Ioan Gligor, dar costurile unui astfel de proiect nu se cunosc inca.
Si cum sibienii au un rau, dar nu fac mare lucru cu el, si Ioan Gligor propune amenajarea acestuia pentru a deveni un loc de petrecere a timpului liber.
Planul Urbanistic General va avea nevoie de o noua abordare, pentru ca cel aprobat in 2011, a constatat Gligor, „genereaza disfunctionalitate si nu este viabil”.
Proiectele candidatului PMP se pot realiza doar in stransa colaborare cu Consiliul Judetean, pentru ca interesele municipiului sunt si interesele judetului.
Nici Ioan Gligor nu stie exact la ce costuri se ridica proiectele sale, dar asta numai pana cand va ajunge primar si va vedea exact pe ce bani se bazeaza- buget local si surse externe.
NOTA: Amintim ca alegerile se desfasoara intr-un singur tur de scrutin, dar ca hotararea de guvern prin care s-a stabilit ziua de 5 iunie ca fiind data alegerilor a fost contestata cu scopul de a se ridica o exceptie de neconstitutionalitate. Primul termen de judecata intr-unul din procese este 11 aprilie. Ramane de vazut daca instanta va trimite exceptia la Curtea Constitutionala si daca judecatorii vor decide revenirea la doua tururi.
HotNews.ro publica o serie de articole despre candidatii la alegerile locale din mai multe orase, monitorizate in cadrul unui proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer.