Sari direct la conținut

SIF-urile, mogulii financiari ai Romaniei

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Fostele Fonduri ale Proprietatii Private (FPP), devenite Societati de Investitii Financiare, sunt gigantii care domina in prezent economia romaneasca. Acestea detin portofolii de actiuni la mii de companii, iar, la randul lor, actionarii SIF-urilor se numara cu zecile de mii.

Conform legii, nimeni nu poate sa detina mai mult de 0,1 la suta din totalul actiunilor la una dintre aceste societati de investitii, insa exista mari corporatii ori importanti oameni de afaceri care detin, direct sau prin intermediari, procente care variaza intre 5 si 10 la suta din totalul capitalului social.

Eventuala preluare a unuia dintre cele cinci SIF-uri ar transforma pe oricine intr-un adevarat mogul al economiei romanesti. Tocmai de aceea este explicabil interesul de care se bucura aceste companii in mediul de afaceri.

Si asta, cu atat mai mult cu cat se prefigureaza o modificare legislativa care ar urma sa ridice pragul maxim pe care poate sa il detina proprietarul unui singur pachet de actiuni de la 0,1 la suta la 5 la suta din capitalul social al SIF-urilor.

De aici si pana la formarea unor aliante intre oamenii de afaceri care vor sa controleze miile de pachete de actiuni pe care le administreaza fostele FPP-uri nu mai e cale lunga.

Reporterii Editiei de Transilvania-Banat a „Romaniei libere” au reusit sa obtina un document intern al unui important grup financiar grec care analizeaza extrem de clar evolutia si perspectivele celor cinci giganti ai economiei romanesti. Actul respectiv arata ca in anul 1990, chiar dupa colapsul regimului comunist, fostele intreprinderi de stat au fost reorganizate in baza Legii 15/1990.

Un procent de 55 la suta din totalul intreprinderilor socialiste au devenit societati comerciale la care Statul Roman era unic actionar, iar 45 la suta au devenit regii autonome.

Un an mai tarziu, procesul de privatizare a fost reasezat pe baza Legii 58/1991. Primul pas a fost impartirea actiunilor detinute de stat la fiecare societate comerciala.

70 la suta dintre ele au fost trecute in patrimoniul unei agentii guvernamentale, numita Fondul Proprietatii de Stat, iar 30 la suta dintre actiuni au fost impartite intre cinci fonduri de proprietate, de asemenea detinute de stat, denumite Fonduri ale Proprietatii Private.

Cuponiada – baza cladirii gigantilor financiari

Autoritatile au inceput un program national de impartire a acestor actiuni pe baza unor cupoane de privatizare, pe care le-au primit toti cetatenii romani care aveau o varsta de peste 18 ani. La sfarsitul Programului de Privatizare in Masa, in anul 1996, cele cinci FPP-uri au devenit fonduri de investitii, caracter care s-a pastrat pana acum.

Ulterior, acestea au devenit SIF-uri. Ele au fost listate la bursa in luna noiembrie a anului 1999. Una dintre caracteristicile acestor societati este limitarea participarii maxime a unui investitor la 0,1 la suta din capitalul social.

Toate cele cinci societati de investitii financiare au atins un grad inalt de lichiditate financiara si performante de piata foarte bune inca din prima zi de tranzactionare la bursa.

In prezent, capitalizarea de piata a celor cinci SIF-uri este de 5.189 de milioane de euro, de 8,8 ori mai mare decat capitalizarea lor de piata cumulata la data primei listari la bursa. Suma este mai mare, de pilda, decat banii pe care Guvernul ar trebui sa ii plateasca timp de aproape un deceniu pentru autostrada Transilvania (Bors-Brasov).

In prezent, SIF-urile detin pachete semnificative de actiuni, adica pachete mai mari de 5 la suta din totalul capitalului social, la 300 de companii listate sau nu la bursa.

Politica de investitii in sectoare cu o rata inalta a profitului au facut ca SIF-urile sa cumpere pachete de actiuni mai mari de 5 la suta in principalele banci, ceea ce le ofera posibilitatea sa fie unul dintre cei mai importanti jucatori de pe aceasta piata.

Doar valoarea actiunilor detinute de catre SIF-uri la banci depaseste capitalizarea de piata a acestor societati de investitii financiare. Intr-un limbaj profan, inseamna ca valoarea actiunilor detinute la banci de catre SIF-uri este mai mare de 5,1 miliarde de euro.

Puternice conexiuni cu lumea politica

La capitolul slabiciuni, raportul grupului financiar grec mentioneaza insasi regulamentele pe baza carora functioneaza cele cinci societati de investitii financiare. Aceste reguli au dus la o putere excesiva a managementului si la aparitia unor puternice conexiuni cu politica.

Limitarea participarii maxime la 0,1 la suta din capitalul social mentin interesul unor investitori giganti de pe piata mondiala la un nivel scazut, in relatie cu cele cinci companii romanesti.

SIF-urile au raportat, fara surprize majore, o serie de rezultate financiare exceptionale pentru primul trimestru al anului 2005.

Cu exceptia SIF „Transilvania”, care a avut o usoara scadere a veniturilor in conditiile in care managerii societatii au decis sa vanda cat mai putin din actiunile detinute, societatile de investitii financiare au raportat cresteri semnificative ale veniturilor bazate pe evolutia favorabila a pietei de capital si pe managementul activ al portofoliilor.

In aceeasi perioada, si alti jucatori importanti de pe piata de capital au raportat, la fel ca si SIF-urile, o serie de beneficii nete.

Astfel, la sfarsitul lunii martie, beneficiile nete anuale ale acestor societatii de investitii financiare crescusera cu 11,3 la suta la SIF „Transilvania” si cu 28,2 la suta la SIF „Oltenia”, de pilda. La sfarsitul lunii aprilie, adunarile generale ale actionarilor celor cinci societati aprobasera rapoartele financiare anuale de activitate.

SIF „Transilvania” si SIF „Oltenia”, cele mai performante societati de investitii financiare din anul 2004, obtinusera profituri de 36,85 de milioane de euro, respectiv de 17,15 milioane de euro. Ambele au acordat dividende de 650 de lei pentru fiecare actiune.

In cazul SIF „Transilvania”, profitul a fost cu 14 la suta mai mare decat cel pe 2003, iar la SIF „Oltenia”, acesta a crescut cu 23 la suta.

SIF „Moldova” a raportat un profit cu 26,6 la suta mai mare decat in 2003. Profitul a ajuns, astfel, la suma de 11,3 milioane de euro. Aceasta societate de investitii financiare a acordat dividende de 600 de lei pentru fiecare actiune, cu 21,5 mai mari fata de 2003.

SIF „Banat-Crisana” si SIF „Muntenia” au raportat profituri de 9,93 milioane de euro, respectiv de 10,58 de milioane de euro. In cazul primei, profitul a fost cu 8,2 la suta mai mare decat cel din 2003, iar in cazul SIF „Muntenia”, acesta a crescut cu 6,3 la suta fata de 2003. Ambele au acordat dividende de 500 de lei pentru o actiune.

In cazul SIF „Muntenia” trebuie remarcat faptul ca cea mai mare parte a profitului a fost realizata intr-o singura tranzactie, respectiv cea prin care societatea de investitii financiare a vandut pentru suma de 9,6 milioane de euro pachetul de 5,13 la suta din actiunile „BancPost”.

Investitorii incearca sa preia controlul pe cai ocolite asupra SIF-urilor

In primele luni ale anului, releva raportul obtinut de reporterii „Romaniei libere”, au aparut noi dispute legate de limitarea participarii actionarilor SIF-urilor la 0,1 la suta din totalul capitalului social.

Se pare ca unii oameni de afaceri, cum ar fi Catalin Chelu ori un consortiu format din investitori slovaci, au ajuns sa detina prin tot soiul de operatiuni juridice, pachete care variaza intre 10 si 15 la suta din totalul capitalului social la cate un SIF. Slovacii sunt interesati in special de SIF „Banat-Crisana”.

Dintre cele cinci companii, SIF „Oltenia” s-a dovedit a fi cea mai agresiva in primele trei luni ale anului. Compania a strans venituri de 9,04 milioane de euro pana in luna martie, cu 70 la suta mai mult decat in aceeasi perioada a anului 2004.

Profitul net al societatii a urcat la 5 milioane de euro, cu aproape 90 la suta ai mult decat in primul trimestru al anului trecut. SIF „Oltenia” a vandut pachetul de actiuni care reprezenta 0,22 la suta din totalul capitalului social al „Mittal Steel” Galati la pretul de 2,7 milioane de euro.

De asemenea, a vandut pachetul de 5,14 la suta din actiunile producatorului de subansamble auto „Compa”.

In aceeasi perioada, SIF „Oltenia” a vandut 2,81 milioane de actiuni BRD, reducandu-si participarea la 5,26 la suta din capitalul social al bancii. Pe de alta parte, aceasta companie a investit 4,27 milioane de euro pentru a prelua 10,27 la suta din actiunile companiei „Biofarm”, printr-o tranzactie realizata de Piata Rasdaq.

Cu exceptia SIF „Moldova”, toate celelalte societati de investitii financiare au cumparat pachete de actiuni la „Biofarm”, dar mai mici de 5 la suta din capitalul social.

SIF Banat-Crisana a fost cea de-a doua societate de investitii financiare dintre cei cinci giganti in termenii obtinerii veniturilor si profitului, in conditiile in care firma si-a vandut actiunile pe care le detinea la BRD cu un important castig de capital.

In primele trei luni ale anului, comapnia a obtinut venituri de 4,6 milioane de euro, de cinci ori mai mari decat acum un an, in aceeasi perioada. Profitul societatii a fost de 3,4 milioane de euro.

In 2004, in primele trei luni, SIF „Banat-Crisana” obtinuse un profit de 0,23 milioane de euro. Insa, exista venituri de 1,1 milioane de euro, rezultate din vanzarea actiunilor la compania „Norecam GmbH” care fac obiectul unui litigiu aflat pe rolul instantelor de judecata.

Spre deosebire de acum un an, SIF „Muntenia” a inregistrat rezultate pozitive dupa primul sfert al anului. Compania a obtinut venituri de 3,78 milioane de euro, de 3,7 ori mai mari decat in primele trei luni ale lui 2004. Profitul net al societatii depaseste 2,3 milioane de euro, in conditiile in care pana in luna martie 2004 avea pierderi.

Vanzarea unor pachete de actiuni reprezinta 40 la suta din veniturile totale ale societatii, de cinci ori mai mari decat in perioada similara a anului trecut.

De asemenea, SIF „Muntenia” a realizat cu succes noua operatiuni de retragere din diferite companii. Cea mai importanta a fost vinderea pachetului de 15,4 la suta din actiunile SC „Foradex”, operatiune pentru care societatea de investitii financiare a obtinut suma de 1,1 milioane de euro.

In schimb, compania a achizitionat 2 la suta din actiunile „Biofarm” si si-a marit cota de participare la o serie de companii care se aflau deja in portofoliul SIF „Muntenia”.

In primele trei luni ale anului, SIF „Moldova” a realizat 14 operatiuni de retragere din diferite companii dar valoarea acestor operatiuni a fost mai degraba mica si a reprezentat mai putin de 25 la suta din totalul companiilor. Veniturile totale ale companiei au crescut cu 61,3 la suta fata de anul 2004, ajungand la 3,8 milioane de euro.

Profitul companiei pentru aceasta perioada a fost de 1,33 milioane de euro. Pe piata secundara de capital, SIF „Moldova” a investit circa 4,1 milioane de euro. Cea mai semnificativa operatiune a fost cumpararea de actiuni la Banca „Transilvania”.

SIF „Transilvania” a adoptat o strategie mai aparte. Compania s-a concentrat in special pe investitii in companii din portofoliul sau. Investitiile societatii ating valoarea de 9,25 de milioane de euro. Doar 1,5 milioane de euro au fost investiti prin intermediul pietei de capital, astfel ca multe dintre operatiuni par de-a dreptul surprinzatoare pentru cei neinitiati.

Cea mai importanta operatiune de investire a fost cea in compania „Organe de Asamblare” din Brasov, unde SIF „Transilvania” a investit 2,7 milioane de euro.

Totodata, societatea de investitii financiare a investit 1,71 milioane de euro in compania „Transilvania Leasing” Brasov, plus alte 0,97 milioane de euro in compania care detine Hotelul „Aro Palace” din Brasov. SIF „Transilvania” a mai investit 3,37 milioane de euro in diferite firme din domeniul imobiliar.

Din vanzarea unora dintre portofoliile sale, compania a obtinut doar 0,9 milioane de euro, cu 17 la suta mai putin decat in primele trei luni ale anului 2004 si mai putin decat nivelul prevazut in bugetul companiei pentru primul trimestru al lui 2005.

Cea mai importanta vanzare realizata de SIF „Transilvania” a fost cea a pachetului de 35 la suta din actiunile „Brametchim”. Oricum, desi veniturile societatii au scazut cu 4,42 la suta fata de anul trecut, profitul a crescut cu 7,86 la suta, in principal a urmare a aprecierii leului fata de euro.

Estimari precaute pentru 2005

Toate cele cinci societati de investitii financiare au facut estimari precaute legate de 2005. Doar SIF „Banat-Crisana” si SIF „Muntenia” estimeaza ca vor avea rezultate financiare mai bune decat in 2004.

Aceasta atitudine pare de inteles in conditiile in care, de pilda, SIF „Oltenia” si SIF „Transilvania” au obtinut venituri consistente din vanzarea unor actiuni la „Petrom” si „Rompetrol Rafinare”, operatiuni practic imposibil de repetat anul acesta.

Insa, trebuie tinut cont de faptul ca managerii celor cinci societati de investitii financiare isi stabilesc bugetele intr-o maniera conservatoare. In comparatie cu rezultatele din ultimul an, toate cele cinci SIF-uri au avut evolutii bune in termenii generarii veniturilor si profitului net.

De pilda, BCR si BRD, unde acest companii detin pachete semnificative de actiuni, au anuntat ca vor acorda dividende mai mari decat anul trecut cu 63 la suta, respectiv cu 81 la suta.

In aceste conditii, luand in calcul pachetele de actiuni detinute de cele cinci SIF-uri la aceste doua banci, doar dividendele incasate de la BCR si BRD vor acoperi cea mai mare parte a veniturilor din dividende prevazute in bugetele pentru 2005.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro