Sari direct la conținut

Silviu Hotaran, director general Microsoft Romania: Romania – una dintre pietele cu cea mai rapida crestere pe plan mondial

HotNews.ro

Romania este una dintre tarile unde Microsoft creste cel mai repede, iar acest lucru se intampla de 12 ani. In anul fiscal curent compania estimeaza un avans al afacerilor de peste 30% in tara noastra, iar numarul de angajati a depasit 200 de persoane si continua sa creasca, a spus Silviu Hotaran, directorul Microsoft Romania, intr-un interviu acordat HotNews.ro la evenimentul de lansare a versiunilor noi pentru trei produse cheie ale companiei.

Rep: Cati angajati sunt la Microsoft Romania?

Silviu Hotaran: Am trecut de 200 iar numarul creste foarte repede. Practic, in fiecare saptamana numarul se schimba, dar am trecut de 100 de oameni la filiala de sales si marketing care a fost deschisa in 1996, iar in centrul de suport care apartine din punct de vedere juridic filialei avem peste 100 de oameni.

Rep: Pana la ce valoare va mai creste numarul de angajati?

Silviu Hotaran: Nu cred ca exista o limita, mai ales ca Romania, daca stam sa ne gandim la maturitatea acestei piete, este abia la inceput. Rata de piraterie e una din cele mai ridicate din Europa de Est, ceea ce ne demonstreaza cat de mult mai trebuie sa crestem. Din punctul de vedere al centrului de suport, cererea determina cresterea

Trebuie sa precizez ca centrul de suport tehnic din Bucuresti ofera suport pentru aplicatiile critice ale marilor corporatii din Europa si Orientul Mijlociu, acum si pentru clientii din Romania. Daca va exista cerere eu mi-as dori sa avem 500 – 600 de angajati in acest centru, insa nu exista un roadmap precis in acest sens.

Rep: Cum apreciati activitatea filialei Microsoft Romania?

Silviu Hotaran: In privinta filialei, ritmul de crestere mediu anual in ultimii 12 ani la cifra de afaceri a fost de 50%. Este una dintre cele mai ridicate cresteri din lume, e bine sa vezi ca ai asemenea rezultate, insa motive de ingrijorare exista pentru ca o asemenea cifra nu prea are legatura nici cu cresterea produsului intern brut si nici cu proiectiile IDC privind cresterea cheltuielilor in tehnologia informatiei si cheltuielilor software.

Intrebarea e cum putem asigura durabilitatea acestei cresteri in viitor. Nu ma tem de o atenuare a cresterii. Sa nu uitam nici de fondurile europene care inca n-au inceput sa vina, si cele peste 30 de miliarde euro pe care le avem de cheltuit in urmatorii sapte – opt ani vor reprezenta in sine un motor de crestere deosebit.

Rep: Care sunt previziunile pentru cifra de afaceri in anul fiscal curent?

Silviu Hotaran: Cred ca vom creste cu 30 – 35%, mai sunt trei luni si jumatate pana la incheierea anului fiscal. (…) Mai ales dupa vizita lui Bill Gates de anul trecut perceptia Microsoft despre Romania a explodat pur si simplu, in sens pozitiv. Vizita a avut un impact extraordinar.

Dar mai important decat impactul pe care l-a avut Bill asupra pietei, a fost impactul pe care piata l-a avut asupra lui Bill. A plecat cu o perceptie foarte buna despre Romania, iar aceasta s-a raspandit foarte rapid in randul directorilor de la Microsoft si iata ca unii dintre ei sunt prezenti si azi aici. (…) Daca Europa de Est e regiunea cu cea mai inalta dinamica la Microsoft, zona cea mai rapid crescatoare din lume, iar in cadrul acestei regiuni Romania e una din tarile cu cea mai rapida crestere.

CV Silviu Hotaran

Intre 1980 si 1991 a fost cercetator stiintific la Institutul pentru Tehnica de Calcul. Apoi, pana in 1996 a ocupat functia de director general la Ciel Romania.

Din 1996 pana in 2004 a fost director general la Microsoft Romania, iar din 2004 pana in iunie 2007 a ocupat functia de director general pentru Microsoft in zona Europa de Sud-Est. Din iunie 2007 a revenit la conducerea filialei romanesti

Trei produse cheie in haine noi

Microsoft a lansat joi oficial in Romania noi versiuni pentru trei produse de baza din portofoliul companiei. E vorba de Windows Server 2008, SQL Server 2008 si Visual Studio 2008.

Windows Server 2008 este produsul pentru stocarea si protectia datelor din organizatie. SQL Server este produsul pentru baze de date, raportare si analize de date, inclusiv pentru volume mari de date istorice. Visual Studio este instrumentul de productivitate pentru dezvoltatorii de software.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro