Sindicatele din industria gazului transmit mesaj de susținere a proiectului BRUA
Federația Sindicatelor GAZ-Romania, organizație care reprezintă interesele salariaților din industria gazului – angajați ai companiilor Transgaz, Romgaz, E-ON și Engie, ia act de sesizarea Sindicatului Transport Gaz și dezaprobă total opiniile lansate recent în spațiul public de diferite persoane și organizații, cu referire la o așa-zisă lipsă de utilitate a gazoductului BRUA. Sindicatele spun că acesta reprezintă un proiect cu valoare strategică atât pentru România, cât și pentru Uniunea Europeană.
Reamintim că în ultima perioadă s-a pus problema utilității gazoductului, în condițiile în care lucrările vor fi finalizate în acest an. Problema este că nu există gaz de transportat, iar conducta riscă să rămână goală pentru mult timp.
Nu doar sindicatele își manifestă susținerea față de BRUA, ci și patronatele. Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) a transmis printr-un comunicat că este necesar să fie reamintită importanța majoră a proiectelor strategice din domeniul energetic, în special BRUA – Interconectorul Bulgaria-România-Ungaria-Austria.
Sindicatele spun că toate afirmațiile publice referitoare la lipsa de valoare economică și strategică a gazoductului BRUA le consideră neavizate și nerealiste. Federația Sindicatelor GAZ-Romania, în numele Sindicatului Transport Gaz transmite public mesajul de susținere fermă a acestui proiect care aduce beneficii importante în plan economic și social, atât la nivel național cât și european, inclusiv prin crearea de noi locuri de muncă pe perioada execuției lucrărilor, dezvoltarea infrastructurii, contribuții la economia locală, națională și europeană, prin stimularea altor investiții.
Sindicatele din industria gazului spun că interconectorul BRUA reprezintă o etapă esențială în dezvoltarea sistemului național de transport gaze naturale. Odată cu punerea lui în funcțiune, România se conectează la culoarele regionale de transport și va putea să-și asigure aprovizionarea cu gaze naturale din noi surse, ceea ce va satisface într-o măsură mai mare cererea existentă pe piața internă și va conduce la un nivel mai ridicat de predictibilitate și securitate energetică pentru consumatorul român. În același timp, BRUA va însemna și o cale de acces la piețele europene pentru potențiala producție de gaze naturale extrase de țara noastră din Marea Neagră, consideră sindicatele.
„Nu în ultimul rând, gazoductul BRUA reprezintă și un motiv de mândrie națională și de continuitate a tradiției pe care România o are în domeniul energetic. Să nu uităm că prima rafinărie industrială de petrol din lume a fost construită în România, în 1856; suntem prima țară din lume cu o producție de petrol înregistrată oficial în statisticile internaționale; România a exportat prima cantitate de benzină din lume și tot în țara noastră s-a construit prima conductă de transport gaze naturale din lume”, mai arată sindicatele.
„Așadar sunt create toate premisele pentru susținerea și dezvoltarea proiectelor de investiții în sectorul gazelor naturale, pentru ca România să devină lider regional din punct de vedere energetic, astfel încât generațiile viitoare să nu mai depindă de o singură sursă de aprovizionare cu gaze naturale iar țara noastră să devină pe deplin independentă energetic. Din perspectiva salariaților Transgaz, gazoductul BRUA, ca și alte proiecte majore de investiții înseamnă nu doar o decizie a conducerii companiei, ci și munca concretă a miilor de angajați ai societății, care au lucrat și lucrează cu seriozitate, responsabilitate, profesionalism și devotament. Toate aceste proiecte sunt realizate prin efortul și implicarea continuă a angajaților companiei, angajați pe care Sindicatul Transport Gaz îi reprezintă, iar desconsiderarea lor înseamnă implicit și subestimarea muncii a mii de oameni”, au mai precizat sindicatele din industria gazului.
Pentru mai multe amănunte, citește: