Sari direct la conținut

Sindicatele si patronatele: Exista 80.000 de persoane platite prin drepturi de autor. Salariile acestora vor fi reduse

HotNews.ro

Aproximativ 80.000 de angajati din Romania sunt platiti prin drepturi de autor, a declarat pentru HotNews.ro, Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa, facand referire la proiectul legii pensiilor care introduce plata CAS si la drepturi de autor sau conventii civile. Hossu considera ca este necesara extinderea platii CAS pentru ca la calculul pensiei sa intre si plata contributiilor pe contracte de drepturi de autor si conventii civile. Insa, o astfel de masura poate afecta angajatii in sensul ca plata CAS va determina scaderea salariilor, a spus pentru HotNews.ro, Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

„Nu este doar problema de a-i pune sa plateasca, ci si de a beneficia de pensie”, a precizat Hossu. In opinia liderului Cartel Alfa, exista aproximativ 500.000 de persoane care nu platesc CAS, printre acestia aflandu-se si consilierii locali. Hossu considera ca plata contributiei de asigurari sociale ar trebui extinsa si in cazul consilierilor locali.

In ceea ce priveste prevederea potrivit careia CAS va fi platita doar pana la nivelul de cinci salarii medii pe economie, Hossu a spus ca sunt avantajate grupurile de interese. „Nu este corect si aici vorbim de solidaritate”, a afirmat liderul Cartel Alfa.

Mihai Seitan, ministrul Muncii, a confirmat pentru HotNews.ro ca Guvernul discuta ridicarea exceptiei de la plata CAS (contributia de asigurari sociale) pentru sumele provenite din drepturi de autor si conventiile civile. „Este una dintre solutiile propuse in cadrul proiectului legii pensiilor, care va fi trimis in urmatoarele 2-3 saptamini la Parlament”, a spus Seitan pentru HotNews.ro.

Ministrul a mai precizat ca Ministerul Muncii isi pune la modul cel mai serios problema incasarii contributiilor sociale rezultate in urma unor prestatii. „Nu se va aplica insa nimic de maine. Abia peste 2-3 saptamani vom trimite in Parlament legea. Acolo, legea va mai sta cateva saptamani pana se va aproba sau va fi amendata. Pe urma va trebui sa emitem normele metodologice de aplicare. Dar nu e normal ca cei care acum lucreaza cu conventii civile sau pe drepturi de autor sa se trezeasca ca nu vor avea pensie. Nu vrem sa ajungem ca Statul sa le asigure pensii minime de subzistenta din aceasta cauza”, a mai spus Seitan pentru HotNews.ro.

Ministrul Muncii a admis ca printre cel mai afectat sector ar fi presa, dar spera ca proiectul propus sa treaca de Parlament. „Stiu ca in presa sunt multi care lucreaza pe asemenea conventii si care, in actuala forma, vor ramane fara pensii. Nu vrem sa se ajunga la acest lucru, mai ales ca ziaristii nu sunt oameni care sa faca averi in urma practicarii meseriei”, a precizat Seitan.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro