Sari direct la conținut

Singurele organisme de pe Terra în care nu a ajuns microplasticul. Cum reușesc să rămână imune

HotNews.ro
Micrografie cu lumină de contrast a unui urs de apă - tardigradă. Foto: Profimedia
Micrografie cu lumină de contrast a unui urs de apă - tardigradă. Foto: Profimedia

Poluarea cu particule de microplastic (particule cu dimensiuni de la 5 milimetri până la câțiva microni) este omniprezentă pe Terra. Există însă un organism care pare imun la acest tip de poluare și care nu încorporează particule de microplastic, se arată într-un studiu publicat în revista PeerJ Life and Environment de către un grup de zoologi de la Universitatea Federală din Pernambuco, Brazilia.

Echipa de cercetători brazilieni a colectat mostre de faună și meiofaună (nevertebrate cu dimensiuni între 1 miliemtru și 45 de microni) din zonele costiere din nord-estul Braziliei, iar specimenele au fost plasate în bazine speciale care imită mediul natural al acestor organisme.

Diferența a fost că oamenii de știință au inclus în bazine sedimente care conțineau diferite concentrații de microplastic fluorescent, totul pentru a observa rata de obsorție a acestuia de către formele de viață marine.

Rezultatele au fost unele pe măsura așteptărilor, însă au venit cu o surpriză majoră. Absolut toate organismele au îngurgitat particulele de microplastic, mai puțin o singură specie, una cunoscută pentru abilitățile sale de supraviețuire unicat în regnul animal.

Tardigradele, organisme cu adevărat remarcabile

Este vorba despre tardigrade, nevertebrate cu dimensiuni 0,1-1,5 milimetri lungime, a căror rezistență la temperaturi extreme, la doze uriașe de radiații sau la condiții improprii pentru menținerea vieții le-a tranformat în veritabile vedete ale regnului animal.

La toate aceste abilități se mai adaugă una, imunitatea la microplastic. Este o situație cel puțin bizară, subliniază autorii studiului, atâta vreme cât toate celelalte specii au înghițit particulele nocive în procesul lor de hrănire. Și este vorba despre 5.629 de organisme, din zeci de specii.

Absența microplasticului în sistemul digestiv al tardigradelor ar putea fi explicată prin sistemul lor unic de hrănire. Unul care prezintă un orificiu bucal sub forma unui tub specializat pentru a perfora posibila hrană și pentru a o absorbi, mai degrabă decât să o înghită direct, afirmă oamenii de știință brazilieni.

Și totuși, tardigradele nu sunt complet imune. Mai mult de jumătate dintre specimenele observate prezentau particule de microplastic lipite de suprafața corpului, în special în zona apendicelor folosite pentru locomoție.

Echipa braziliană de cercetători a ținut totuși să menționeze că, posibil, nu toate speciile de tardigrade ar putea fi ferite de pericolul particulelor de microplastic. Există numeroase specii de astfel de oganisme, cu structuri corporale diferite, și nu toate ar putea fi imune.

Dincolo de această descoperire, studiul confirmă ideea că particulele de microplastic reprezintă una dintre problemele majore ale ecosistemelor terestre, atâta vreme cât au fost descoperite absolut peste tot. Mai mult, ele devin parte a lanțului trofic, și se transmit de la organismele de la baza lanțului trofic spre cele aflate în vârful acestuia.

Privită din acest punct de vedere, abilitatea tardigradelor de a rămâne imune și la acest pericol nu este decât o slabă consolare.

INTERVIURILE HotNews.ro