Siria: "Ghouta de Est este o alta Srebrenica", este "masacrul secolului 21"
In timp ce bombardamentele regimului sirian si ale aliatului sau rus au ucis peste 250 de civili in doua zile in enclava rebela din apropierea Damascului, presa internationala denunta lipsa de raspuns din partea comunitatii internationale. In timp ce Ghouta de Est nu mai termina sa-si numere mortii si ranitii in a patra zi a ofensivei fortelor aeriene siriene in aceasta enclava de la periferia Damascului, unde au fost asediati, din 2013, 400.000 de locuitori, paralizia comunitatii internationale, care nu reuseste sa adopte o pozitie comuna impotriva masacrelor, a facut presa internationala sa reactioneze, potrivit Rador, care citeaza Le Monde.
O paralizie denuntata de cotidianul britanic „The Guardian”, intr-un articol intitulat „Ghouta de Est este o alta Srebrenica si, inca o data, noi ne facem ca nu vedem”. Consacrandu-si „prima pagina” acestui subiect, cotidianul face o paralela cu asediul enclavei Srebrenica, in timpul razboiului din Bosnia, in iulie 1995, care a condus la masacrarea a peste 8.000 de barbati si adolescenti sub ochii unei comunitati internationale care „s-a facut ca nu vede”.
„Cu fiecare copil care moare, cu fiecare act de barbarie care ramane nepedepsit, Ghouta de Est seamana din ce in ce mai mult cu ceea ce Kofi Annan a numit odata cea mai grava crima savarsita vreodata in Europa dupa 1945. Ghouta de Est este pe cale sa devina Srebrenica siriana. (…) La Srebrenica, aproximativ 8.000 de barbati si adolescenti musulmani au fost masacrati in cateva zile. (…) Curtea Penala pentru fosta Iugoslavie a declarat ulterior ca aceste crime constituie un genocid. (…) Comunitatea internationala stia foarte bine ce facea generalul Radko Mladic [comandantul sef al armatei Republicii Sarbe din Bosnia] si ca un masacru era iminent. Si s-a facut ca nu vede. Agonia Ghoutei de Est (…) este mai lenta, dar ignorata in acelasi mod. Inca o data, civili, inclusiv multi copii, sunt masacrati. Inca o data, puterile occidentale, cu forte prezente in tara, refuza sa intervina. Inca o data, Organizatia Natiunilor Unite este neputincioasa”, scrie jurnalistul Simon Tisdall.
Si conchide: „Astazi, in Ghouta de Est, la fel ca in 1995 la Srebrenica, sunt comise crime abominabile care ar putea constitui un genocid. In noiembrie 2017, finalmente, Mladic a fost recunoscut vinovat de genocid si condamnat la Haga. A durat douazeci si doi de ani. Cati copii vor trebui sa mai moara inainte de a se face dreptate in Siria?”
Postul american de televiziune CNN reia aceasta comparatie cu situatia din Bosnia intr-o analiza intitulata „Esecul comunitatii internationale cu privire la Ghouta de Est”, estimand ca este vorba despre „un punct de cotitura comparabil cu alte momente critice pentru drepturile omului din ultimii douazeci si cinci de ani”.
„Dupa trei ani de groaza in Bosnia, a trebuit ca masacrul de la Srebrenica sa determine Occidentul sa ia masuri impotriva sarbilor bosniaci” , a subliniat CNN, inainte de a reaminti „apelul disperat” al Inaltul Comisar pentru Drepturile Omului de saptamana trecuta: „Cel putin, comunitatea internationala a pus capat conflictului din Bosnia dupa patru ani. Dar, dupa sapte ani de conflict sangeros, conflictul sirian continua. Si esecul de a-i pune capat este sinonim cu falimentul diplomatiei internationale”.
„Un masacru. Cum de altfel sa numim ce se intampla in Ghouta, aceasta zona, odinioara agricola, fost plaman verde al Damascului, transformat in ultimele zile in iadul pe pamant?”, se alarmeaza si cotidianul belgian „Le Soir” intr-un articol intitulat „Masacrul secolului XXI are loc la o aruncatura de bat de Damasc”.
„Daca Srebrenica a fost masacrul anilor ’90, Sabra si Shatila si Halabja au fost masacrele anilor ’80, atunci cel din Ghouta de Est este acela al acestui secol …”, marturiseste, tot in „Guardian”, un medic din Ghouta de Est. „Exista un terorism mai mare decat uciderea civililor cu tot felul de arme? Este acesta un razboi? Nu este un razboi. Se numeste masacru”, conchide medicul.
„Acest regim si aliatii sai reproduc acolo crimele de care s-au facut vinovati la Alep si aceasta salbaticie este atat de atroce incat aproape ca am vrea ca autorii sai sa castige cat mai curand posibil, ca acesti monstri sa castige cat mai curand posibil, pentru ca totul sa inceteze, dar nu, nimic nu va inceta”, denunta si cronicarul geopolitic Bernard Guetta, la „France Inter”, miercuri dimineata.
„Este un nou masacru, este mai rau ca in Alep”, a spus si Raphael Pitti, un medic de razboi care a vizitat Siria de multe ori, la microfonul postului Europe 1, miercuri. Aflat in contact cu populatia civila din Ghouta, el atesta ca „sase spitale au fost complet distruse” in cursul zilei de marti. „Nu sunt povesti. Spitalele sunt distruse sistematic. Se doreste terorizarea populatiei pentru a o obliga sa fuga , sa cedeze. (…) Suntem intr-o stare de asediu deja de cateva luni. Oamenii sufera de foame, copiii mor. Suntem intr-o situatie umanitara teribila”, denunta acest medic.
Dl.Pitti se declara „socat” de tacerea comunitatii internationale, spunand ca „ar fi trebuit prevenita aceasta situatie, ar fi trebuit anticipata in urma cu cateva luni, deoarece convoaiele ONU nu puteau intra in Ghouta nici macar pentru a aproviziona populatia”.