Sari direct la conținut

Sistemul de energie din sud-estul Europei a fost separat de restul Europei, în timpul avariei de curent fără precedent care a afectat România / A fost declanșată o investigație europeană

HotNews.ro
Energie, Foto: AGERPRES
Energie, Foto: AGERPRES

Asociația Operatorilor de Transport și Sistem din Europa –ENTSO-E a transmis vineri seara că este o investigație în defășurare cu privire la cauzele incidentului, care a lăsat nord-vestul României fără curent electric. Acțiunile coordonate ale operatorilor de transport europene au asigurat stabilitatea sistemului și majoritatea țărilor nu au fost afectate. Sistemul de transport al energiei din regiunea de sud-est a fost separat de restul Europei.

Practic, Europa a fost împărțită în două, între ora 15.05, momentul producerii incidentului, și 16.08, când sistemul a revenit la normal.

ENTSO-E mai spune că a fost înregistrată o scădere temporară a frecvenței de aproximativ 200 mHz.

ENTSO-E urmează să transmită informații despre incident în timp util.

O problemă de sistem a provocat, vineri după-masă, în jurul orei 15.00, mari probleme de alimentare cu energie în județele din nord-vestul țării. Au fost afectate cel puțin șase județe, fiind o problemă de alimentare cu energie fără precedent în ultimii 30 de ani.

Transelectrica a spus că s-a produs un incident la nivelul rețelei electrice de transport europene interconectate, care a condus la declanșarea mai multor echipamente din rețelele electrice de transport atât din România, cât și din alte țări.

Întreruperile de curent au afectat industria, dar și populația.

Lucrările pentru sincronizarea sistemelor au durat aproape o oră, iar realimentarea populației aproape două ore.

România se interconectează cu Europa prin Ungaria.

Potrivit datelor Transelectrica, în momentul producerii incidentului, România exporta energie. După producerea incidentului, România a început să importe, fiind reluate exporturile după ce sistemul a fost adus la condiții normale de funcționare.

Pentru mai multe amănunte, citește:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro