Sari direct la conținut

Site-ul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, ţinta unui atac cibernetic la câteva ore după ce hackerii au intrat în baza de date a Camerei Deputaților

HotNews.ro
Hackeri, Foto: Fotokitas, Dreamstime.com
Hackeri, Foto: Fotokitas, Dreamstime.com

Site-ul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică a fost ţinta unui atac cibernetic în noaptea de marţi spre miercuri, fără însă să-i fie afectată funcţionarea, a declarat ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan. Amintim că în urmă cu o zi hackerii au compromis baza de date a Camerei Deputaților, de unde au furat peste 300 de documente, inclusiv copii ale actelor de identitate ale unor parlamentari, între care Marcel Ciolacu.

UPDATE (13:49) Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a reacționat confirmând că site-ul instituției, dnsc.ro, a fost vizat astăzi, 31 ianuarie, începând cu ora 1.00 AM de un atac de tip DDOS.

  • „Acest tip de atac implică generarea unui val de cereri de conexiune la adresa site-ului și are ca scop principal afectarea funcționalității în parametri normali a site-ului, prin încetinirea sau oprirea activității acestuia.
  • Site-ul nu a avut perioade de indisponibilitate pe parcursul atacului, iar pentru a filtra traficul legitim de cel inițiat de atacatori, specialiștii noștri au întrerup accesul la site timp de 30 de minute, în jurul orei 7.00 AM. Nu au fost afectate alte servicii, nu au fost exfiltrate date.”, a precizat DNSC.

Ministrul Cercetării a anunţat, miercuri, la finalul ședinței Guvernului, că în cursul nopţii, între orele 01.00 – 07.00 dimineaţa, site-ul Directoratului Naţional pentru Securitate Cibernetică (DNSC) a fost atacat cu o pondere de aproximativ 18.000 de accesări pe secundă.

„În momentul de faţă, efectele sunt unele nule pentru site-ul DNSC. Nu au fost copiate fişiere, nu a fost adus într-o stare nefuncţională site-ul, el funcţionează şi este protejat”, a declarat Bogdan Ivan.

Ministrul PSD al Digitalizării a revenit miercuri cu noi date privind atacul cibernetic asupra sistemului IT al Camerei Deputaților, precizând că au fost copiate 316 fișiere, cu un volum de 300 Megabytes, al căror conținut este preponderent public, dar și copii după actele de identitate ale parlamentarilor:

  • „Conținutul lor este preponderent public și anume contracte de servicii, adrese instituționale, date din buget și datele care nu sunt destinate publicului – copiile după actele de identitate ale parlamentarilor”.

Marți, Ivan spunea că hackerii au extras date de aproximativ 250 de Gigabytes.

Amintim că baza de date a Camerei Deputaților a fost spartă marți de hackeri, după o breșă de securitate. Potrivit unor surse oficiale, hackerii – care ar fi obținut o serie de informații confidențiale – ar fi cerut o răscumpărare de peste 30.000 de euro echivalentul în Bitcoin pentru a șterge datele.

CITEȘTE ȘI: Prima reacție a lui Marcel Ciolacu după ce hackerii i-ar fi furat datele din buletin: „Îl schimb, ce să fac?” / Ministrul Digitalizării: „Nu STS se ocupă de securitatea sistemului IT atacat”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro