Sari direct la conținut

Situația gazelor naturale, în prag de iarnă: Stocuri record de gaze în Europa, prețuri în scădere, influență nesemnificativă a războiului Israel-Hamas

HotNews.ro

​În pragul iernii, situația gazelor naturale la nivelul UE se prezintă neașteptat de bine, fiind depășite orice așteptări. Stocurile de gaze ale Europei au atins niveluri record și continuă să crească, în condițiile în care consumul este încă scăzut, pe fondul temperaturilor destul de ridicate pentru această perioadă. Nivelurile record ale stocurilor au ajuns să tragă prețurile în jos, nefiind semnificativ influențate de războiul din Orientul Mijlociu dintre Israel și Hamas.

Cât de pline sunt depozitele de gaze

Potrivit datelor Gas Infrastructure Europe, la nivelul UE, era înmagazinată, pe 6 noiembrie, o cantitate de 1.135 TWh, ceea ce înseamnă un grad de umplere a depozitelor de 99,62%.

Această cantitate reprezintă aproximativ o treime din consumul anual al UE.

În România, era depozitată o cantitate de 34,9 TWh, ceea ce înseamnă un grad de umplere de 103,1%. Practic, România a depășit cu 3,1% capacitatea de stocare, însă aceasta reprezintă rezerva tehnică disponibilă la nivelul depozitelor.

Și în cazul României, cantitățile aflate în depozite reprezintă circa o treime din consumul anual.

Depozitele pline trag prețurile în jos

Pe bursa de gaze de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru Europa, cotațiile sunt pe trend de scădere de peste o săptămână. Cotațiile pentru luna următoare au scăzut la 46 euro/MWh, pe 7 noiembrie, de la peste 50 euro/MWh la sfârșitul lui octombrie. Pentru comparație, anul trecut, în aceeași perioadă, erau în jur de 123 euro/Mwh.

Cotațiile pentru ianuarie 2024 sunt și ele jos, la 47,4 euro/MWh, iar pentru februarie 2024 la 47,9 euro/MWh.

Europa încă nu a ajuns cu prețurile la nivelul de dinainte de pandemie și războiul din Ucraina

Stocurile sunt cu 189 TWh, ceea ce înseamnă 20% peste media sezonieră a ultimilor 10 ani, scrie Reuters. Chiar dacă se înregistrează stocuri record, prețurile încă nu au scăzut suficient de mult încât să ajungă la nivelurile de dinainte de pandemie și de invadarea Ucrainei de către Rusia.

Cotațiile pe următoarele luni sunt de 2,5 ori mai mari decât media pe cinci ani din perioada 2016-2020. Însă sunt de 2,5 ori mai scăzute decât în urmă cu un an. Cele mai mari prețuri au fost înregistrate în august 2022, când au ajuns la circa 300 euro/MWh.

Gazele încep să fie depozitate și în afara UE sau pe platforme de GNL

În condițiile în care depozitele sunt pline, companiile energetice europene se uită către Ucraina, ca alternativă pentru stocarea excesului de gaz, dar și către alte variante.

Alte companii plătesc nave petroliere cu gaz natural lichefiat (GNL) pentru a acționa ca „depozite plutitoare” în larg.

Ucraina a apărut ca alternativă de stocare, în ciuda riscurilor legate de invazia Rusiei, pe de o parte pentru că a oferit stimulente precum tarife ieftine de depozitare și scutiri de taxe vamale timp de trei ani, ceea ce permite reimportarea cu ușurință a gazului în UE.

Depozitele din Ucraina sunt în mare parte situate adânc în subteran în vestul țării, departe de liniile frontului.

Compania ucraineană Naftogaz a oferit partenerilor străini peste 10 miliarde de metri cubi pentru stocare, ceea ce înseamnă o treime din capacitatea națională a țării.

Sursa foto: Artur Widak/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro