Situația la zi a industriei românești de armament: Uzine care merg în plin cu război la graniță și ruine în care se îngroapă bani publici
- Profit.ro
Invazia Ucrainei de către Rusia și războiul ce a urmat la granițele noastre, care ajunge în curând la 1.000 de zile, ar fi putut pune România într-o situație în care să-și consolideze vasta industrie de apărare pe care o administrează statul. Acest lucru nu s-a întâmplat. Profit.ro a analizat rezultatele financiare ale fabricilor de armament pe anul trecut și situația din prezent a producției lor, acolo unde există. Unele au utilaje vechi din 1939, altele produc la standarde NATO. Fabricanții privați parcă sunt din altă poveste.
O analiză a execuțiilor bugetare pe 2023 și a situației prezente a fabricilor din subordinea companiei umbrelă a statului pentru industria de apărare, Romarm, arată că uzinele de armament din România sunt împărțite în două categorii clare – cele care produc și câștigă, și cele care primesc subvenție de la buget, nu produc și pierd, uneori masiv.
Pentru a ne face o imagine de ansamblu a situației industriei, l-am întrebat pe unul dintre cei mai avizați reprezentanți ai ei cum stăm, față de noi și față de celelalte state din zonă…