Situație atipică: Sodații ucraineni, nu rușii, vor fi ajutați de frigul de pe front / Explicațiile unui analist militar
Sosirea iernii va avantaja probabil armata ucraineană în războiul său împotriva invadatorilor ruși, o situație atipică dată fiind istoria luptelor din estul Europei în secolul trecut, explică analistul militar Jack Watling de la Royal United Services Institute.
Watling amintește într-o serie de postări făcute pe pagina sa de Twitter de discuțiile din ultima perioadă vizavi de efectele „rasputiței” asupra vehiculelor blindate și tancurilor folosite în timpul operațiunilor militare din Ucraina, afirmând că acestea nu sunt atât de semnificative la nivel fundamental precum ar părea la o primă vedere.
„Impactul adevărat al iernii este asupra infanteriei, apoi asupra logisticii iar impactul asupra logisticii are un impact secundar asupra vehiculelor militare”, afirmă acesta, explicând că odată cu iarna dispare mare parte din frunzișul pe care soldații îl folosesc în scopuri de camuflare.
„Asta înseamnă că trebuie să rămâi jos. Din păcate asta înseamnă de asemenea umiditate și noroi. Ud înseamnă noroi. Există o perioadă limitată în care poți fi ud și să îți fie frig și să rămâi în viață. Să te poți menține uscat și cald în acest mediu necesită multă disciplină. Înseamnă că trebuie să îți ții echipamentele ude și cele uscate separat”, afirmă el.
Watling explică de asemenea că aceste lucruri necesită o capacitate de a-ți organiza cu meticulozitate trecerea de la echipamentele ude la cele uscate în condiții de front:
„Dacă echipamentul tău uscat se udă atunci ai relativ puțin timp la dispoziție până când devii ineficace din punct de vedere al capacității de luptă și trebuie să ajungi într-un loc care are căldură pentru a te usca atât pe tine, cât și echipamentul tău. Asta înseamnă probabil electricitate sau foc. Ambele lucruri sunt rare în condițiile de pe front”.
Armata Ucrainei are o experiență de ani de zile în lupte pe timp de iarnă
Analistul militar subliniază că anduranța și capacitatea unei forțe de a opera pe câmpul de luptă, departe de adăposturi, este prin urmare îndeaproape legată de disciplina militarilor săi și aptitudinile lor de supraviețuire.
Însă armata ucraineană are o experiență de 8 ani de zile în a se apăra pe timp de iarnă în estul țării, după ce separatiștii pro-ruși din Donețk și Lugansk și-au declarat independența în 2014, după anexarea ilegală a Crimeii de către Moscova.
„Forțele armate ucrainene au de asemenea ofițeri juniori cu capabilități de conducere rezonabile și oameni care au grijă undii de alții. Dacă te uiți la pozițiile de luptă ale ucrainenilor ele de regulă sunt bine întreținute. Oamenii tind să aibă haine călduroase și linii defensive care au în spate zone care sunt ținute curate, uscate și calde. Comandanții de companie le construiesc în apropierea pozițiilor de luptă”, notează Jack Watling.
Acesta afirmă că, în schimb, militarii ruși încorporați după decretarea mobilizării parțiale pe 21 septembrie nu au nici experiența, nici abilitățile necesare pentru a opera pentru perioade mai mari de timp pe front, problemă la care se adaugă faptul că mulți dintre ei nu au primit echipamentele necesare pentru condiții de iarnă.
„Pozițiile lor de luptă sunt adesea un haos total. Doar acest lucru pe cont propriu îi va face pe ruși să înregistreze pierderi din cauza intemperiilor. El va reduce de asemenea ritmul în care ei pot manevra și îi va face mai dependenți de noduri centralizate în care soldații de pot recupera. Aceste noduri pot fi atacate”, explică Watling.
Analistul notează că, prin urmare, forțele ucrainene pot provoca un număr mare de pierderi în rândul armatei ruse doar prin lupte de hărțuire care să îi țină în loc în pozițiile lor de luptă pe soldații Moscovei și cu organizarea atacurilor de o asemenea manieră încât să prevină rotația unităților rusești.
„Rezultatul va fi o rată ridicată a deceselor din cauza hipotermiei și bolilor”, afirmă acesta.
Ce ar trebui să facă forțele ucrainene în lunile care urmează
Trecând la capitolul logistică, el explică de asemenea că majoritatea vehiculelor militare de susținere a trupelor au roți, nu șenile, și că atât rușii, cât și ucrainenii, sunt puternic dependenți de vehicule civile rechiziționate pentru a reaprovizionarea trupelor de pe front.
„Oamenii exagerează cât de mult ar fi aceasta o problemă pentru tancuri. Însă este o problemă uriașă pentru vehiculele logistice cu roți. Asta înseamnă că logistica pe timp de iarnă este mult mai dependentă de drumuri, lucru care face sistemul logistic vulnerabil. Situația duce de asemenea la îngustarea axelor pe care pot fi mutate proviziile. Un ritm lent de reaprovizionare reduce ritmul operațiunilor”, explică Watling.
Asta nu înseamnă că tancurile și blindatele nu pot manevra, ci că va dura mai mult reaprovizionarea, repararea și recuperarea lor dacă au probleme pe front, lucru care reduce posibilitatea de a exploata breșele făcute în liniile defensive și face mai costisitoare operațiunile ofensive – un minus pentru ucraineni.
Însă Watling afirmă că obiectivul forțelor ucrainene ar trebui să fie refacerea capacității de luptă după ofensivele recente, iar că în timpul iernii acestea ar trebui să folosească artilerie, lupte de hărțuire și presiuni constante pentru a-i ține pe ruși în aer liber.
„Rezultatul va fi rău pentru moralul, disciplina și puterea de luptă a rușilor. Provocarea unui număr maxim de pierderi prin expunerea la intemperii creează de asemenea pentru ruși nevoia de a-și înlocui pierderile. Asta înseamnă că personalul recent mobilizat va fi împins pe front cu instruire limitată, în loc să fie constituit în unități noi”, explică analistul militar.
„Asta ar trebui să ajute Ucraina să păstreze inițiativa”, subliniază el, adăugând că, dacă nu vom asista la o prăbușire neașteptată a frontului rusesc, iarna ar putea duce la o reducere a acțiunilor ofensive pe scară largă.
„Dar asta nu înseamnă o reducere a luptelor sau a nivelurilor de muniție consumată”, conchide Jack Watling, la fel ca alți analiști militari care sunt de părere că sosirea lunilor de iarnă nu va însemna „înghețarea” frontului.
Urmărește ultimele evoluții din a 280-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.