Situatie gri in „sportul alb” – acuzele de blat iau amploare in tenis
Tenisul este lovit din toate directiile in ccandalul meciurilor trucate. Mai intai agentiile de pariuri din lume au anuntat retragerea unor partide din program, in urma pariurilor „suspecte”, pentru ca acum acuzele sa vina direct din partea jucatorilor.
Scotianul Andy Murray a declarat ca „toata lumea stie ca exista jocuri aranjate in circuitul jucatorilor profesionisti”, iar un jucator german a recunoscut intr-un interviu ca cineva i-a propus sa piarda un meci contra unei sume de bani cu cinci cifre.
Nikolai Davidenko a declansat criza tenisului
La inceputul lunii august, rusul Nikolai Davidenko a abandonat in intalnirea cu argentinianul Martin Vassallo Arguello din optimile de finala ale turneului de la Sopot.
Nimic suspicios pana aici, dar agentia de pariuri Betfair a reclamat partida la forurile internationale de tenis, anuntand ca dupa ce rusul castigase primul set, s-a constatat o crestere incredibila a pariurilor pe infrangerea sa, suma ajungand la 7 milioane de dolari!
Desi a declarat ca s-a retras pentru a nu risca o accidentare mai grava, Davidenko a intrat in vizorul ATP care a deschis o ancheta. Evolutiile rusului au fost urmarite cu interes la toate turneele la care a participat, fiind chiar amendat la competitia de la St. Petersburg pentru ca „nu a incercat destul” in partida pierduta in fata lui Marin Cilic.
Dupa aparitia „cazului Davidenko”, numerosi jucatori din circuitul profesionist au declarat mai mult sau mai putin voalat ca li s-au propus diferite sume de bani pentru a ceda in diverse partide.
Scandal in tenisul german
Un jucator german al carui nume nu a fost dezvaluit a declarat intr-un interviu la televiziune ca a fost contactat de cineva care i-a propus o suma cu cinci cifre pentru a pierde un joc. Chipul jucatorului a fost acoperit, iar vocea i-a fost distorsionata pentru a nu fi recunoscut.
Jucatorul a declarat si ca in timpul unor turnee a fost martorul unor pariuri intre jucatori. El a spus ca „nu sunt jucatori foarte importanti implicati in asa ceva, si cei care o fac se pricep mai bine la pariuri decat la tenis.”
Cel mai bun tenisman german al momentului, Tommy Haas l-a acuzat dur pe necunoscut, caruia i-a cerut sa rosteasca nume: „Ii cer sa fie concret. Altfel, nu avem nicio sansa de a progresa.”
Cat de mult se intinde caracatita?
In urma cu doua luni, belgianul Gilles Elseneer a spus ca i-a fost oferita suma de 100.000 de dolari pentru a pierde intalnirea cu Potito Starace din primul tur al Grand Slamului de la Wimbledon, in 2005, dar a refuzat propunerea. Elseneer a castigat acel joc in minimum de seturi.
Francezul Arnaud Clement si romanul Andrei Pavel au declarat de asemenea ca au refuzat sume de bani pentru a truca jocuri. Intr-un interviu pentru TVR 1, Pavel a spus ca i-a fost propusa o suma de peste 50.000 de dolari pentru a pierde un joc la Australian Open.
Ultimul jucator care pretinde ca a fost contactat este cehul Jan Hernych care spune ca a primit propuneri de a pierde meciuri de doua ori in 2006, la turnee disputate in Rusia.
„Cineva m-a sunat in camera de hotel si m-a intrebat daca vreau sa pierd meciul pe care urma sa-l joc. S-a intamplat intai la Moscova, apoi la St. Petersburg. Chiar m-am gandit ca o fi ceva normal in Rusia, dar apoi am fost surprins sa aud ca alti jucatori au fost contactati in Australia sau in alte parti ale lumii.
In ciuda tuturor acuzatiilor, cred totusi ca aranjarea meciurilor nu este foarte intinsa”, a spus Hernych pentru un ziar ceh.
Mai grav decat dopajul
Cele patru organisme care conduc tenisul, Federatia Internationala de Tenis (ITF), Asociatia Jucatorilor Profesionisti (ATP), Asociatia Jucatoarelor de Tenis (WTA) si Comitetul Turneelor de Grand Slam au o lista destul de lunga de jucatori supravegheati, pe care se afla 124 de tenismeni si 11 fete.
Presedintele ATP, Etienne de Villiers a anuntat ca jucatorii gasiti vinovati in aceste anchete vor fi exclusi pe viata din tenis. In comparatie, pentru dopaj pedeapsa este suspendarea pentru doi ani.
Ce urmeaza?
Federatia Australiana de Tenis a angajat consultanti pe teme de securitate pentru a rezolva problema potentialelor pariuri ilegale la Openul Australian din luna ianuarie a anului viitor.
Conducatorul Federatiei, Steve Wood a spus ca acest comitet de securitate va lua legatura cu alte organizatii sportive si cu fortele de ordine pentru a revizui toate procesele legate de turneul de la Melbourne, programat intre 14 si 27 ianuarie 2008.
Bill Babcock, director executiv al Federatiei Internationale de Tenis, spera ca scandalul sa ia sfarsit cu ajutorul jucatorilor: „Tenismenii trebuie sa iasa in fata si sa spuna tot ceea ce stiu. Doar cu ajutorul lor putem pune capat acestei probleme. Noi nu incercam sa oprim pariurile, sau sa schimbam legi.
Trebuie doar ca oamenii implicati in tenis sa nu mai parieze si sa nu mai incerce influentarea rezultatelor.”