Sari direct la conținut

Slovacia, ţara cu cea mai mare rată de infectare cu Covid din lume, relaxează restricţiile pentru cei vaccinaţi

HotNews.ro
Coronavirus Slovacia, Foto: JOE KLAMAR / AFP / Profimedia
Coronavirus Slovacia, Foto: JOE KLAMAR / AFP / Profimedia

Slovacia, care deţine în prezent cea mai mare rată de infectare cu coronavirus din lume, va începe de vineri, 10 decembrie, să relaxeze restricţiile de tip lockdown pe care le-a impus în urmă cu două săptămâni, prin redeschiderea centrelor comerciale, însă doar pentru persoanele care s-au vaccinat cu schemă completă împotriva Covid-19 sau care au trecut prin boală.

„Cei mai ameninţaţi în prezent sunt grupul celor nevaccinaţi şi ei trebuie să suporte consecinţele”, a declarat prim-ministrul slovac Eduard Heger, citat miercuri de mass-media locale, la anunţarea acestei relaxări parţiale a restricţiilor sanitare, relatează agențiile EFE și Agerpres.

Relaxarea se va aplica în cazul centrelor care vând produse neesenţiale şi serviciilor religioase, însă pentru un număr redus de persoane, în timp ce călătorii care folosesc mijloacele de transport în comun vor trebui să prezinte certificatul verde.

În prezent, doar 48% din populaţia Slovaciei este vaccinată cu schemă completă.

Staţiunile de schi din ţară se vor redeschide sâmbătă, iar hotelurile – inclusiv restaurantele – din 25 decembrie, însă doar pentru persoanele care s-au vaccinat împotriva Covid-19 sau care au trecut prin boală.

Prezenţa fizică la cursurile din şcolile primare şi gimnaziale va fi suspendată din 13 decembrie, iar de la această dată va intra în vigoare învăţământul cu predare online.

Ministrul slovac al Sănătăţii, Vladimír Lengvarský, a propus ca aceste măsuri de relaxare parţială să continue până pe 9 ianuarie, deşi un comitet de experţi ce consiliază Guvernul de la Bratislava a sugerat ca actualul lockdown să fie menţinut până pe 16 decembrie.

Slovacia, o ţară cu 5,3 milioane de locuitori, a înregistrat o rată cumulată pe şapte zile de 1.377 de infectări la 100.000 de persoane.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro