Soarta zonei euro in mainile Bancii Centrale Europene, singura entitate dotata cu o putere de foc nelimitata si care poate descuraja speculatiile – analisti
Analistii considera ca, in cele din urma, soarta zonei euro sta in mainile Bancii Centrale Europene (BCE), singura entitate dotata cu o putere de foc nelimitata si care poate descuraja speculatiile impotriva statelor membre, scrie AFP.
Deciziile zonei euro de salvare a Italiei si Spaniei de la asfixierea financiara constituie o „surpriza buna”, dar este deocamdata suficienta doar pentru a castiga timp, considera analistii, care cred ca Banca Centrala Europeana va trebui, in cele din urma, sa vina in ajutorul statelor care se confrunta cu probleme.
„Daca acordul incita BCE sa intervina pentru sprijinirea serioasa a pietelor de obligatiuni, ar putea fi un succes stralucitor. Daca BCE ramane in retragere, criza ar putea cunoaste o escaladare periculoasa in perioada verii„, avertizeaza Holger Schmieding, de la Berenberg Bank.
„Pentru piete, care se asteptau la un esec total la summitul european”, acordul incheiat in cursul noptii de joi spre vineri „este o surpriza placuta”, potrivit firmei de brokeraj Aurel BGC. „Italia si Spania au obtinut avansuri importante care ar putea, pe termen scurt, sa linisteasca pietele”, apreciaza analistii.
La cererea celor doua tari, liderii europeni au convenit, pe langa pactul de crestere, masuri urgente pentru reducerea randamentelor obligatiunilor spaniole si italiene, care nu au incetat sa creasca in ultima perioada.
Italia a obtinut promisiunea ca fondurile de salvare vor putea veni in ajutorul tarilor care isi fac temele dar care nu sunt recompensate de piete, spre exemplu prin cumpararea datoriilor acestor tari.
Asupra acestui punct, economistii nu cad inca de acord.
„Trebuie sa intelegem ce inseamna exact”, subliniaza Carsten Brzeski, de la banca ING. Printre altele, capacitatea de interventie a acestor fonduri de salvare „nu poate depasi 700 de miliarde de euro, dintre care 200 sunt deja utilizate” pentru Grecia, Irlanda si Portugalia, reaminteste Bruno Cavalier, iar „extinderea acestei anvelope este in afara discutiilor in prezent”.
Or, prezice Commerzbank, „noi SOS-uri ar putea fi lansate in perioada urmatoare”: potrivit calculelor bancii germane, daca Italia se va adauga listei tarilor care au nevoie de un ajutor si daca Portugalia si Irlanda vor avea nevoie de fonduri suplimentare, factura totala ar atinge aproape 1.000 de miliarde de euro.
„Pe termen scurt, investitorii ar putea fi asigurati ca Europa reda un pic de lichiditate pietelor de obligatiuni ale celor doua tari, dar lipsesc inca precizari cruciale pentru a fi euforici si sa concluzionam ca euro a fost salvat”, afirma expertii de la casa de brokeraj Aurel.
Carsten Brzeski foloseste o metofara fotbalistica, dupa semifinala Euro-2012 castigata joi seara de Squadra azzurra in fata Mannschaft: „La prima vedere, decizia ar putea sa apara ca o victorie italiana impotriva Germaniei (…). Dar, privit mai de aproape, pare mai degraba un meci nul prin care criza din zona euro intra in prelungiri”.