Societatea de Anestezie-Terapie Intensivă îi contrazice și pe experții INML citați de Parchet în cazul Sf Pantelimon: „Răspunsurile sunt făcute din perspectiva specialității domniilor lor”
Societatea de Anestezie-Terapie Intensivă consideră că expertiza INML din dosarul Sfântul Pantelimon, potrivit căreia „există legătură de cauzalitate” între reducerea dozei de Noradrenalină și deces reprezintă „răspunsuri făcute din perspectiva specialității domniilor lor (medicină legală – n.red.)”, pe care precizează că „o apreciază și o respectă”. Însă are, în continuare, o opinie medicală complet diferită.
Într-un răspuns oferit vineri pentru HotNews, reprezentanții Societății de ATI subliniază, din nou, că „menținerea tratamentului cu Noradrenalina în doze mari atunci când nu duce la corectarea tensiunii arteriale accentuează cercul vicios și aduce doar efecte secundare serioase ( tulburări de ritm cardiac, stop cardiac, necroze grave ale extremităților, etc.) ceea ce impune reducerea rapidă a dozelor”.
Într-un răspuns oferit vineri pentru HotNews, reprezentanții Societății de ATI afirmă însă că „în acesta situație clinică, atitudinea standard invocată și în răspunsul IML ( dacă un medicament în doză foarte mare nu duce la efectul dorit- normalizarea tensiunii arteriale în acest caz – nu este corect să reduci doza) nu mai este valabilă conform ghidurilor de specialitate ATI. Dimpotrivă se consideră ca menținerea tratamentului cu Noradrenalina în doze mari atunci când nu duce la corectarea tensiunii arteriale accentuează cercul vicios și aduce doar efecte secundare serioase ( tulburări de ritm cardiac, stop cardiac, necroze grave ale extremităților, etc.) ceea ce impune reducerea rapidă a dozelor”.
Răspunsul de vineri al Societății de ATI este asumat de cei doi lideri ai Societății de ATI: cunoscuții medici Dorel Săndesc și Șerban Bubenek. Răspunsul a fost transmis HotNews de medicul Dorel Săndesc, actualul vicepreședinte al Societății și fost președinte. HotNews a trimis aceleași întrebări și președintelui Societății, medicul Șerban Bubenek, care a transmis că răspunsul va fi oferit de dr. Dorel Săndesc.
Societatea Română de ATI mai subliniază că „în analiza completă este necesară expertiza tuturor specialităților implicate în îngrijirea clinică a cazului- care prin specificul lor pot aduce evident informații suplimentare”.
De asemenea, medicii Dorel Săndesc și Șerban Bubenek consideră că ar fi important ca România să aibă „experți medicali judiciari de diferite specialități, care să completeze colegii de la IML în echipele care fac analiza medico-legală a cazurilor; și tot din aceste consideratii susținem ca este necesară și benefică consultarea experților din mai multe specialități medicale, cu scopul asigurării informării corecte și complete a organelor juridice și astfel a stabilirii adevărului”.
Societatea Română de Anestezie-Terapie Intensivă a reacționat public și joi, printr-un comunicat de presă în care contrazicea Parchetul și afirma că „în niciun caz nu poate fi vorba de crimă / omor cu premeditare” în cazul celor 17 decese suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon. Poziția oficială a Societății a fost transmisă presei joi, imediat după vestea arestării pentru 30 de zile a celor două doctorițe de la Sf. Pantelimon, dar înainte de apariția în spațiul public a datelor din referatul procurorilor. În referat apare și o expertiză a INML care susține că lucrurile stau complet invers.
INML: „Nu se impunea scăderea bruscă a dozei de noradrenalină, de la valori de 15ml/h la 1 ml/h”
Procurorii au trimis către INML datele cazului bărbatului de 54 de ani care, potrivit referatului lor, a murit după două coborâri bruște ale administrării de noradrenalină. La prima pacientul a rezistat, cu ajutorul unei asistente. A doua oară, bolnavul a murit.
Procurorii au pus întrebări și au primit răspunsuri în scris de la INML. Concluziile raportului de expertiză medico-legală nr. A1/8230/2024 au fost următoarele:
1.Se impuneau terapeutic reducerile ratei de noradrenalină din data de 26.03.2024, ora 16:45 și din data de 04.04.2024, ora 13:17, prin raportare la afecțiunile de care suferea pacientul MM și la starea sa de sănătate din acel moment?
La întrebarea nr. 1: „Din declarația medicului șef ATI, reținem că noradrenalina se administrează pentru a menține o tensiune arterială medie de 60-65 mmHg.
Având în vedere faptul că pacientul era instabil hemodinamic chiar și sub suport vasopresor, apreciem că nu se impunea scăderea bruscă a dozei de noradrenalină, de la valori de 15ml/h la 1 ml/h în data de 26.03 și, respectiv de la 20 ml/h la 1 ml/h în data de 04.04.2024, fapt ce constituie deficiențe în acordarea asistentei medicale”.
2.Scăderea ratei de noradrenalină din data de 26.03.2024, ora 16:45, de la valoarea de 15 ml/h, la valoarea 1 ml/h era de natură să producă decesul pacientului MM?
La întrebarea nr. 2: „Ținând cont de starea pacientului, așa cum este menționat și în evoluție – hemodinamc instabil sub suport vasopresor, apreciem că în cazul de față scăderea bruscă a Noradrenalinei nu era indicată, punând în pericol viața pacientului, reprezentând o deficiență în acordarea asistenței medicale.
Din declarațiile asistentelor avute la dispoziție, reiese faptul că atunci când sesizau că sunt modificate ratele de administrare ale noradrenalinei, acestea suplimentau medicamentul administrându-l în perfuzie.
Nu pot fi făcute alte mențiuni din punct de vedere medico-legal”.
Între ce i s-a făcut pacientului de 54 de ani și moartea lui „există legătură de cauzalitate”
3.Există legătură de cauzalitate între scăderea ratei de noradrenalină din data de 04.04.2024, ora 13:17, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea 1 ml/h, și decesul pacientului MM, instalat la ora 15:00?
La întrebarea nr. 3: „Având în vedere faptul că s-a practicat o scădere bruscă a noradrenalinei (de la rată de 20ml/h la rată de 1ml/h) demonstrată prin înregistrările injectomatului, la un pacient ce ar fi necesitat creșterea valorii de noradrenalină, ținând cont de valoarea tensională de la ora 13 (TA 40/36 mmHg), apreciem că scăderea bruscă a dozei de noradrenalinei din data de 04.04.2024 reprezintă o deficiență în acordarea asistenței medicale.
Coroborat cu faptul că există concordanță temporală între scăderea bruscă a valorii de noradrenalina (ora 13:17) și survenirea stopului cardio-respirator (ora 14:15) neresponsiv la manevrele de resuscitare cu declararea decesului la ora 15:00, apreciem că intre aceste deficiențe în acordarea îngrijirilor medicale (scădere bruscă a dozei de noradrenalinei) și deces există legătură de cauzalitate”.
Citește și: