Sari direct la conținut

Șoferii cu permis categoria B pot conduce și anumite tipuri de motociclete – lege promulgată

HotNews.ro
Permis de conducere, Foto: Hotnews
Permis de conducere, Foto: Hotnews

Șoferii cu permis auto pentru categoria B vor putea conduce și anumite tipuri de motociclete, dacă au 24 de ani împliniţi, iar permisul eliberat pentru categoria B a fost obţinut cu cel puţin trei ani înainte, conform unei legi promulgate luni de președintele Klaus Iohannis.

Conform Administrației Prezidențiale, Iohannis a semnat decretul de promulgare a Legii pentru completarea art. 241 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Actul normativ a fost adoptat de deputați în decembrie 2023, după ce fusese votat și în vara anului trecut și întors în Parlament de Iohannis pentru reexaminare. În ianuarie, Iohannis a atacat legea la Curtea Constituțională, care în martie i-a respins sesizarea și a decis că actul normativ este constituțional.

În ce condiții permisul auto pentru categoria B va fi valabil și pentru motociclete

Actul normativ extinde valabilitatea permiselor de conducere eliberate pentru categoria B și pentru motocicletele cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW și cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1.

De asemenea, sunt instituite anumite condiții pentru deținătorii permiselor de categoria B care vor să conducă și motociclete de tipul celor menționate:

  • „Permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile şi pentru motocicletele cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cm3, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1.
  • Deţinătorii permiselor trebuie să aibă vârsta minimă de 24 de ani împliniţi, permisul pentru categoria B obţinut de minimum trei ani şi să facă dovada absolvirii a 10 ore de pregătire practică în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule”, prevede proiectul de lege reexaminat.
  • Adeverinţa obţinută se înscrie în Registrul naţional al cursanţilor gestionat de către Autoritatea Rutieră Română, iar informaţia deţinerii acesteia se transmite pe cale electronică Direcţiei Generale Permise de Conducere şi Înmatriculări în vederea introducerii menţiunilor corespunzătoare în Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate”.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro