Sari direct la conținut

Solutiile Electrocentrale Bucuresti: Recuperarea unei creante de doua miliarde de lei de la RADET si scumpirea energiei furnizate

HotNews.ro
Guvernul tine pretul energiei sub control, Foto: AGERPRES
Guvernul tine pretul energiei sub control, Foto: AGERPRES

Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) este una dintre societatile care urmeaza sa fie inclusa in colosul Hidroenergetica. In prezent, societatea inregistreaza datorii catre producatorul de gaze Romgaz de circa 460 de milioane de lei, iar catre stat de 22 milioane de lei. Directorul general al ELCEN, Dan Stefan Cetacli, sustine ca nivelul datoriilor catre Romgaz este mult mai mic decat ce are de incasat de la RADET Bucuresti. Astfel, principala masura de stingere a arieratelor de la ELCEN este recuperarea banilor pe care ii datoreaza RADET, adica in jur de 2 miliarde de lei. „Totusi, creantele sunt mult mai mari decat datoriile Elcen”, a spus Cetacli. Acesta a precizat ca exista actiuni in instanta pentru recuperarea acestei sume de la RADET. „Trebuie sa facem un program functional de incasare a datoriilor de incasat”, a afirmat Cetacli.

Cetacli a mai spus ca monitorizarea companiei de catre FMI este cauzata de datoriile inregistrate in perioada 2007-2008. In prezent, societatea nu inregistreaza pierderi, a precizat directorul general al ELCEN.

ELCEN vrea scumpirea energiei

Potrivit acestuia, ELCEN va solicita Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), la inceputul lui decembrie, majorarea pretului la energia electrica si termica incepand cu ianuarie 2011. Cetacli nu a precizat cu cat ar putea creste preturile, deoarece inca se fac calculele necesare. Energia furnizata de ELCEN s-ar putea scumpi din cauza majorarii preturilor la gazele naturale. ELCEN a fost unul dintre producatorii industriali cu statut de intreruptibil, care au beneficiat de Legea 332/2010. Actul normativ a permis acestora sa achizitioneze gaze doar din productia interna pana la sfarsitul lui octombrie 2010. Insa aceste facilitati nu au mai fost prelungite dupa data de 31 octombrie cand au expirat.

Gazele din productia interna se comercializeaza la un pret de aproximativ 160 de dolari/1.000 mc, in timp ce pretul gazului din import ajunge pana la 380 dolari/1.000 mc. In structura amestecului de gaze naturale, cele din import pot depasi 20%. De exemplu, pentru luna noiembrie, a fost stabilita o pondere de 23,9% gaze din import, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei. In lunile de vara, ponderea importurilor este mai redusa. In luna august, importul care a intrat in consum a reprezentat 6,39%.

„Faptul ca nu mai beneficiem de acel statut, ne obliga sa ne refacem toate calculele”, a precizat Cetacli.

Directorul general al ELCEN a mai spus ca o restructurare a companiei se va impune dupa ce va fi integrata in Hidroenergetica. „Nu stiu insa care va fi politica de personal, urmeaza sa fie stabilita in Adunarile Generale ale Actionarilor”, a mentionat Dan Stefan Cetacli.

Reorganizarea sistemului energetic urmeaza sa aiba loc prin infiintarea celor doua mari companii, Electra si Hidroenergetica.

  • Din Electra vor face parte Complexurile energetice Turceni, Craiova si Rovinari, Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, sucursalele Hidroelectrica de la Ramnicu Valcea, Sibiu, Targu Jiu si Hidroserv Ramnicu Valcea.
  • Hidroenergetica va cuprinde Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, sucursalele Termoelectrica Paroseni si Termoserv Paroseni, sucursalele Hidroelectrica de la Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Oradea, Sebes si Slatina, filialele Hidroelectrica Hidroserv Bistrita, Hidroserv Slatina, Hidroserv Portile de Fier, Hidroserv Curtea de Arges, Hidroserv Sebes.

HotNews.ro a solicitat companiilor monitorizate de FMI sa prezinte situatia pierderilor si solutiile pe care le au in vedere pentru limitarea acestora.

Companiile monitorizate sunt Compania Nationala de Cai Ferate CFR, Societatea Nationala de Transport CFR Calatori, Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresti, Societatea Comerciala Electrificare CFR si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro