Sari direct la conținut

Somaj in crestere in ultimul trimestru din 2006: 7,2%

HotNews.ro

Rata somajului, calculata conform criteriilor Biroului International al Muncii (BIM), a fost in ultimul trimestru al anului trecut de 7,2%, nivel cu 0,2% mai ridicat decat cel inregistrat in trimestrul anterior si cu 0,4% mai mult decat in perioada corespunzatoare a anului precedent, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Rata somajului BIM a fost superioara cu 2,1% ratei somajului inregistrat de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

INS calculeaza somajul in doua moduri: in cadrul primului mod, se raporteaza somerii inregistrati la ANOFM la totalul populatiei active, iar in cel de-al doilea mod, in sens BIM, somajul se calculeaza prin cercetare statistica.

Somajul de lunga durata, adica a persoanelor aflate in somaj de cel putin un an, a fost de 3,9%.

Cel mai ridicat nivel al somajului din randul populatiei active, de 21,5%, se inregistra in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24.

Pe sexe, somajul in randul barbatilor era de 8,3%, iar in randul femeilor de 5,9%. In functie de mediul de rezidenta, in ultimul trimestru din 2006, somajul era de 8,6% in mediul urban, si de 5,5% in mediul rural.

Absolventii invatamantului mediu si scazut au fost mai afectati de somaj, 7,7%, respectiv 7,5%, comparativ cu persoanele cu studii superioare (4,1%).

Metode de calculare a somajului

Institutului National de Statistica calculeaza somajul in doua moduri. In cadrul primului mod, care se calculeaza lunar, se raporteaza somerii inregistrati la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca la totalul populatiei active.

Cel de-al doilea mod se face trimestrial si se calculeaza dupa un model al Biroului International al Muncii (BIM). Somajul in sens BIM se bazeaza pe cercetare statistica si consta intr-un sondaj desfasurat la domiciliu din care rezulta numarul somerilor si cel al populatiei active.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro