Sari direct la conținut

Sondaj: 2 din 3 români vindecați de COVID-19 care vor să doneze plasmă spun că nu au primit răspuns sau au fost refuzați de centrele de transfuzie

HotNews.ro
Doneaza plasma, Foto: Hotnews
Doneaza plasma, Foto: Hotnews

1 din 6 români care s-au infectat cu noul coronavirus declară că ar fi de acord să doneze plasmă convalescentă, arată un sondaj efectuat de voluntarii portalului covidplasma.ro. Pe de altă parte, 2 din 3 români care au declarat că doresc să doneze plasmă convalescentă afirmă că nu au putut să doneze până acum din cauză că centrele de transfuzie fie nu au răspuns, fie nu i-au programat, fie i-au refuzat, arată același sondaj.

În același timp, 2 din 6 români care au făcut COVID-19 declară că nu au fost informați cu privire la donarea de plasmă convalescentă, alți 2 din 6 români declară că se tem să doneze plasmă convalescentă, iar 1 din 6 declară că nu poate dona din motive medicale.

2 din 7 români care au donat plasmă convalescentă au donat de cel puțin două ori, ceilalți donând o singură dată, a relevat același sondaj.

În plus, 3 din 5 românii diagnosticați cu noul coronavirus declară că rudele lor, care locuiesc în aceeași gospodărie cu ei, nu au fost testate pentru a se vedea dacă au făcut boala. Fiecare persoană diagnosticată cu test RT PCR declară că cel puțin alte 3 persoane, contacți direcți din aceeași gospodărie, au rămas netestate și nediagnosticate.

Sondajul a fost realizat telefonic în perioada 15 – 20 noiembrie 2020, la comanda Besmax Pharma Distribution SRL, de către voluntarii covidplasma.ro, pe un eșantion reprezentativ, constituit din 1.150 de persoane adulte din România, confirmate cu virusul SARS-COV-2.

În cele șapte luni de când România a autorizat colectarea și administrarea de plasmă convalescentă pentru pacienții COVID-19, aproape 4.000 de români au donat în plasmă convalescentă, peste 600 de vieți fiind astfel salvate.

Besmax Pharma Distribution SRL a oferit gratuit centrelor de transfuzie din România echipamentele de plasmafereză, respectiv kiturile de recoltare de plasmă. În prezent, sunt în funcțiune 18 echipamente, iar începând de astăzi, 23 noiembrie, vor mai fi instalate încă 6.

Besmax Pharma Distribution SRL este o companie de distribuție a medicamentelor derivate din plasmă umană (imunoglobulină umană, albumină umană, factori plasmatici de coagulare).

Peste 600 de români bolnavi de COVID-19, salvați cu ajutorul plasmei donate de pacienți vindecați

Peste 600 de români bolnavi de COVID-19 au fost salvați cu ajutorul plasmei convalescente donate de pacienți vindecați în ultimele 7 luni, de când România a autorizat colectarea și administrarea de plasmă convalescenentă pentru pacienții COVID. Aproape 4.000 de români au donat în această perioadă, peste 6.500 de doze de plasmă convalescentă, din care peste 3.000 de doze au fost deja administrate ca tratament experimental anti-COVID.

De asemenea, peste 1.500 de doze sunt în procedură de validare, în timp ce aproximativ 2.000 de doze de plasmă au fost rebutate, pentru diverse neconformități.

Toate aceste estimări sunt făcute de Besmax Pharma Distribution, compania care a oferit gratuit cele 25 de echipamente și kiturile de plasmafereză, exclusiv pe baza datelor transmise de centrele de transfuzie.

Din nefericire, Ministerul Sănătății nu a comunicat, în cele 7 luni, nici un fel de date privind numărul de pacienți care au primit transfuzii cu plasmă convalescentă, respectiv numărul celor care s-au vindecat.

Administrarea la timp a acestei terapii a condus la o rată de deces foarte scăzută (între 4 și 15%) în cele mai multe dintre țările care folosesc cu succes plasma convalescentă (SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Austria, Spania, Italia, etc.).

Donarea de plasmă se face prin două metode: plasmafereză și donare standard (sânge total) din care se extrage apoi plasma.

Colectarea de plasmă se face, teoretic, în 18 centre de transfuzie din România – toate dotate cu aparate de plasmafereză (recoltare de plasmă) donate de firma Besmax Pharma în această primăvară. Statul român nu avea astfel de aparate în centrele de transfuzii. Besmax Pharma a donat, împreună cu aparatele, și 9.000 de kituri de recoltare.

În plus, statul român a ratat o sponsorizare cu încă 32 de aparate de plasmafereză, oferită tot de Besmax Pharma, după ce Ministerul Sănătății nu a oferit luni de zile niciun răspuns la această ofertă.

Tratamentul cu plasmă poate salva viața pacienților cu forme grave de COVID-19, dar România are puțini donatori

Tratamentul cu plasmă este într-adevăr unul care „le poate salva viața pacienților cu forme grave de COVID-19. Nu terminalii, nu formele critice. Dar cei gravi, care se află în secțiile de Terapie Intensivă, pot fi salvați de tratamentul cu plasmă”, declara recent, pentru HotNews.ro, medicul Virgil Musta, șef de secție și coordonatorul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, unul dintre cele mai importante spitale COVID din țară.

Din păcate, admitea Virgil Musta, un număr foarte mic de români vindecați de COVID-19 donează plasmă în acest moment: „Deși, atunci când pleacă din spital, mulți promit că vor veni să doneze, că vor ajuta, în momentul în care ar trebui să meargă să doneze, nu toată lumea dă curs. În plus, dintre pacienții vindecați de COVID-19, nu toată lumea are suficient de mulți anticorpi.”

Medicul timișorean a precizat însă că tratamentul cu plasmă nu li se administrează tuturor pacienților cu COVID-19, ci în anumite condiții: „Este util în anumite etape, la anumite forme ale bolii, la anumiți pacienți – de exemplu, pacienții cu insuficiență renală au contraindicație, pentru că dacă le dai, le agravează insuficiența renală.­­­

Citește și:

„Lumânări, Paracetamol și iconițe în loc de plasmă”. Cum dă România cu piciorul unuia dintre cele mai eficiente tratamente anti-COVID

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro