Sorin Moisa, europarlamentar PSD, exclude posibilitatea de a fi nominalizat premier: "O astfel de discutie cu mine nu a avut loc; daca propunerea ar fi facuta as refuza"
Europarlamentarul PSD Sorin Moisa, al carui nume a circulat recent ca posibila varianta de nominalizare pentru functia de prim-ministru, exclude aceasta varianta, intr-o postare pe Facebook in care afirma ca nu a existat o astfel de discutie si ca ar refuza daca i s-ar face aceasta propunere.
De asemenea, el sustine ca cvasi-necunoscut in PSD.
Ce spune Moisa:
„A venit momentul sa clarific un zvon care circula deja de cateva luni, „pe surse”. Nu am reactionat pana acum pentru ca esti ridicol sa vorbesti despre tine, fie si teoretic, dintr-o postura pe care tu o crezi inexistenta, si despre care majoritatea covarsitoate a opiniei publice oricum nu a auzit. Dar astazi zvonul a reaparut, in forta, a devenit „breaking news” pe unele televiziuni, si au inceput sa ma sune, insistent, marile redactii din Bucuresti. Am promis tuturor o reactie unitara, pentru ca un non-subiect sa nu devina in mod artifical subiect politic.
Este vorba de zvonul ca PSD ar putea sa ma propuna drept Prim Ministru dupa alegerile din decembrie.
Primul lucru de stiut este acesta: o astfel de discutie, cu mine, nu a avut loc.
Dar si daca o astfel de propunere ar fi facuta, as refuza-o. Si vreau sa va explic de ce.
Sunt un democrat convins, cu ceva lecturi in materie si cu o destul de lunga experienta profesionala macar in a observa politica romaneasca si, evident, europeana. Alegerea pentru Prim Ministru a unui partid trebuie sa fie o persoana in mod rezonabil cunoscuta atat de partidul insusi, cat si de opinia publica. Altfel, procesul democratic este vidat de substanta lui cea mai pretioasa: alegerea asumata, investitia cu incredere. Or, adevarul este ca eu sunt de doar doi ani si jumatate in PSD, si sunt inca un cvasi-necunoscut in partid. Vina, daca putem vorbi de asa ceva, imi apartine: PSD mi-a lasat cale libera si m-a sprijinit in absolut tot ce am vrut sa fac, iar eu m-am concentrat aproape exclusiv pe munca la Bruxelles. Toate acestea au consecinte in planul legitimitatii si autoritatii.
In fine, o astfel de alegere ar fi vecina cu tehnocratia, cu toate problemele ei de legitimitate democratica: cineva cu greutate politica proprie mica, dar venit pe baza presupuselor calitati profesionale si bunei imagini internationale. Nu e destul. Cu atat mai mult cu cat am fost un tandem la Bruxelles cu actualul Prim Ministru, proaspat asumat de PNL, lumea ar putea sa creada ca, indiferent de votul democratic, rezultatul alegerilor e cumva pre-determinat: o numire din acelasi cerc restrans sustinut ‘din afara’. Eu stiu ca nu-i deloc asa, dar pentru ca exista aceasta sensibilitate a romanilor, pentru sanatatea democratiei romanesti, este bine ca varianta acestei nominalizari sa fie exclusa din start, fie si ca pura speculatie de presa.
In concluzie, bunul simt, cultura democratica si realismul ma determina nu atat sa declin o oferta – pentru ca ea nu a existat – ci sa spun public ca ideea in sine, oricat de onoranta pentru mine, nu mi se pare buna.”