Sari direct la conținut

South Stream, concurentul Nabucco, are nevoie de aprobarea Romaniei si Bulgariei

HotNews.ro

Presedintele Vladimir Putin si premierul ungar, Ferenc Gyurczany au pus punct, ieri, la Kremlin, etapei pregatitoare a gazoductului South Stream, din Rusia in Europa prin Marea Neagra. Ungaria va crea o intreprindere mixta cu Gazprom pentru construirea segmentului sau de conducta. Dar proiectul ar putea intampina piedici. Problema este ca portiunea marina traversata de gazoduct trece prin zonele economice ale Romaniei si Ucrainei, relatiile Rusiei cu Bucurestiul si Kievul fiind din nou marcate de tensiuni puternice.

Ca urmare, scrie cotidianul Kommersant, Kiev ar putea intarzia realizarea proiectului pentru a primi un nou instrument de presiune asupra Moscovei si a negocierilor vizand livrarile de gaze naturale.

La ceremonia de semnare a documentelor aferente cu Ungaria, presedintele Putin a subliniat ca, spre deosebire de proiectul european concurent Nabucco, pentru South Sream gaze se vor gasi cu siguranta.

„Este evident ca proiectul nostru are toate sansele de deveni realitate, dar, ce este cel mai important – are asigurate sursele de alimentare”, a spus Putin, incercand insistent sa-l convinga pe oasptele ungar ca Nabucco, la care Budapesta participa in mod egal, trebuie dat uitarii.

Gyurczany a raspuns ca, dimpotriva, Ungaria ar dori sa vada in problemele privind transportul de resurse energetice „mai multe elemente de concurenta”, pentru ca „ceea ce se intampla acum in domeniul energetic al Europei – este mai degraba o colaborarea multilaterala, decat o piata”.

Premierul maghiar a recunoscut ca Rusia s-a dovedit mai rapida „decat acea forma de colaborare care se numeste Nabucco”. Expertii atrag insa atentia ca sprijinul tarilor tranzitoare nu garanteaza construirea conductei.

In opinia lor, Gazprom repeta greseala comisa in cazul Nord Stream, crede directorul East European Gas Analysis, Mihail Korcenkin. Mai intai, monopolul rusesc – Gazprom – incheie acorduri cu importatorii si face toate anununturile necesare si abia dupa aceea depune cerere pentru lucrari in zona economica a unei tari de tranzit „suparata”.

Aproape tot traseul South Stream este dispus in perimetrul platoului continental al Ucrainei, o parte trecand pe platoul romanesc. Ministrul adjunct al Economiei, Anatoli Ianovski, a confirmat pentru Kommersant faptul ca pentru realizarea South Stream este nevoie de aprobarea Ucrainei si Romaniei.

In acest sens, se va efectua o expertiza ecologica, care trebuie convenita cu guvernele tarilor ale caror zone economice sunt traversate de conducta. O obligatiune stipulata de Conventia ONU pentru drept marin, articolul 79. Iar dupa cum aminteste Grigori Vilcek, adjunct al presedintelui societatii Peter Gas, care executa expertiza ecologica pentru Nord Stream, „in mările Neagră şi Baltica nu exista ape neutre”.

Este adevarat, precizeaza expertul, „nimeni nu poate interzice construirea conductei”, dar este nevoie de acordul tuturor acestor tari pentru traseul ales si pentru expertiza ecologica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro