Sari direct la conținut

South Stream va trece prin Slovenia, ocolind Austria

HotNews.ro

Gazprom isi schimba planurile. Compania rusa discuta in prezent un nou traseu pentru ramificatia nordica a conductei South Stream, care urmeaza sa aduca gaze naturale din Rusia catre UE, relateaza Kommersant.

Daca initial se planuia ca ramura nordica sa traverseze Austria, in prezent aceasta tara a cazut din planurile Gazprom, urmind ca gazoductul sa treaca din Serbia in Slovenia, iar apoi, in nordul Italiei.

Directorul executiv al Gazprom, Aleksei Miller, s-a asigurat deja de sprijinul presedintelui Sloveniei Danilo Turk si al premierului Janez Janca.

Anuntul oficial al negocierilor dintre Gazprom si Slovenia trebuie sa demonstreze Austriei ca relatiile acesteia cu Gazprom sunt in regres, iar South Stream ar putea s-o ocoleasca, se mai arata in Kommersant.

Gazprom a anuntat vinerea trecuta ca Aleksei Miller a discutat in aceeasi zi, la Ljubljana, cu presedintele si premierul Sloveniei, posibilitatea participarii acestei tari la South Stream.

In cadrul negocierilor, partile au abordat si perspectivele cooperarii pe termen lung dintre Rusia si Slovenia in domeniul gazelor naturale.

Compania rusa livreaza hidrocarburi Sloveniei, tara ce asigura in prezent presedintia prin rotatie a UE, din 1978, dar in cantitati limitate. De exemplu, in 2007, volumul gazelor livrate de Gazprom Sloveniei nu a depasit 590 milioane metri cubi de gaze.

In opinia cotidianului rus, includerea Sloveniei in South Stream este intr-adervar o surpriza, deoarece se considera ca traseul pe uscat al conductei era definitivat: iesind din Marea Neagra prin Bulgaria, conducta urma sa traverseze Serbia, Ungaria, iar apoi Austria, pentru a ajunge in nordul Italiei.

O alta ramura a South Stream ar urma sa treaca prin Grecia spre sudul Italiei, un acord cu autoritatile elene urmind sa fie semnat pina la sfirsitul lunii aprilie.

Proiectul South Stream, care are costuri estimate la circa 10 miliarde de euro si o capacitate de transport de 30 de miliarde de metri cub de gaze pe an, va transporta gaze naturale din zona siberiana catre sudul Europei. El reprezinta o initiativa a Gazprom si a companiei italiene ENI.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro