Sari direct la conținut

S&P a urcat ratingul Rompetrol de la "B minus" la "B plus"

HotNews.ro

Agentia de rating Standard & Poor’s a anuntat reevaluarea ratingului companiei petroliere Rompetrol de la „B minus” la „B plus”. Perspectiva favorabila se datoreaza schimbarii actionariatului, dupa achizitia de catre grupul kazah KMG, despre care se estimeaza ca va sprijini investitiile la Rompetrol.

Standard & Poor’s spune intr-un comunicat, citat de AFP, ca estimeaza calitatea datoriilor Rompetrol la B minus, „dar ca exista perspective privind obtinerea de sprijin din partea actionarului majoritar, respectiv compania kazaha KazMunaiGaz (KMG).

Ratingul a fost scos de sub evaluare, unde fusese plasat, cu implicatii pozitive, la 28 august.

S&P mai considera ca desi nu exista o clauza sau o garantie formala a KMG pentru finantarea achizitiei, este putin probabil ca firma kazaha sa nu sprijine investitia, asta deoarece Rompetrol este prima sa achizitie majora in strainatate. In plus, Rompetrol urmeaza sa fie integrata vertical in operatiunile KMG.

In noiembrie, Fitch Ratings a confirmat calificativul Rompetrol pentru datoriile pe termen lung la „B minus” si il mentine sub supraveghere, cu perspectiva pozitiva.

La acea data, Fitch spunea ca ratingul, care reflecta gradul ridicat de indatorare financiara, gradul redus de acoperire a dobanzilor si riscurile refinantarii, ar putea fi imbunatatit daca Rompetrol isi imbunatateste structura capitalului.

De asemenea, finantarea programului de investitii pentru urmatorii cinci ani si strategia de dezvoltare ar putea influenta ratingul companiei petroliere. Fitch anunta ca va revizui ratingul Rompetrol dupa ce planul de afaceri si strategia grupului vor fi facute publice.

Principalul activ al grupului Rompetrol este Petromidia, a doua mare rafinarie din Romania. Aceasta are o capacitate de patru milioane de tone de titei pe an, aproximativ 30% din capacitatea de rafinare a pietei locale. De asemenea, grupul opereaza peste 600 de benzinarii prin subsidiarele sale din Romania, Franta, Bulgaria, Albania, Georgia si Ucraina.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro