Sari direct la conținut

S&P revizuieşte în sens negativ prognozele pentru Zona Euro

HotNews.ro
Standard & Poor's, Foto: Flickr/ eflon
Standard & Poor's, Foto: Flickr/ eflon

Agenţia S&P a revizuit în sens negativ previziunile sale pentru Zona Euro, lucru pe care l-au făcut deja şi Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană, precum și mai mulţi analiști străini, potrivit Rador.

Agenția americană de rating estimează că economia în Uniunea Monetară va crește în acest an cu doar 1,1%, comparativ cu o estimare de 1,6% în noiembrie. Este tras un semnal de alarmă puternic pentru Germania și Italia, prima și, respectiv, a treia economie ca mărime a Zonei Euro, subliniindu-se că în aceste ţări încetinirea va fi mai abruptă, performanțele lor fiind mult sub medie.

Acest lucru se datorează faptului că aceste două economii sunt în mare măsură dependente de cererea externă, care se dovedeşte a fi deosebit de slabă. Agenţia estimează că PIB-ul german va înregistra o creştere la limită în acest an. Reamintim că în a doua jumătate a anului 2018 economia germană a evitat cu greu recesiunea, iar semnalele din primul trimestru nu sunt foarte încurajatoare. Războiul comercial și incertitudinea din ce în ce mai mare cu privire la Brexit au aruncat o umbră grea asupra celei mai mari economii europene.

În ceea ce privește economia italiană, agenţia estimează că, în esenţă, va fi blocată în stagnare, iar PIB-ul său va crește cu doar 0,1%. În mod similar, estimările furnizate de Confidustria și de alți experți avertizează că economia italiană a fost prinsă într-o dublă capcană, deoarece cu cât sunt mai proaste performanţele pe frontul dezvoltării cu atât mai mult se înrăutăţesc perspectivele cu privire la deficitul său bugetar.

Agenţia americană consideră că politica de susținere aplicată de BCE va fi menținută încă destul timp, deoarece nu există marje pentru revenirea la o politică monetară mai strictă. Este clar că nimeni nu se așteaptă la o creștere a ratelor dobânzilor în 2019, iar unii cred că o astfel de creştere va veni abia spre sfârșitul anului 2020.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro