Sari direct la conținut

S&P se așteaptă ca Guvernul să crească TVA / 5 lucruri pe care NU le spune Ministerul Finanțelor, dar se află în comunicatul agenției de rating

HotNews.ro
S&P Global Ratings , Foto: Piotr Swat / Alamy / Alamy / Profimedia
S&P Global Ratings , Foto: Piotr Swat / Alamy / Alamy / Profimedia

Ministerul Finanțelor spune că agenția de rating S&P a reconfirmat ratingul României la BBB-/A3 și a păstrat perspectiva la stabilă, dar în comunicatul oficial autoritățile nu menționează multe lucruri.

5 lucruri pe care le spune S&P, dar nu se află în comunicatul Ministerului Finanțelor

1. Creșterea pensiilor și a salariilor bugetarilor vor cântări în buget până în 2027

Cheltuielile preelectorale vor împinge deficitul bugetar apoape de 6% din PIB în acest an și ne așteptăm la o consolidare graduală abia în următorii ani.

„Politica fiscală după alegeri este incertă și presupunem că deficitele se vor reduce doar treptat în următorii ani, la o medie de 5,1% din PIB în 2025-2027. Drept consecință, estimăm că datoria publică va crește constant depășind 53% din PIB până în 2027”, spune S&P.

Agenția continuă: fără măsuri active de consolidare, nu ne așteptăm ca deficitele să scadă sub 5% din PIB până în 2027.

2. Posibilă creștere a TVA

„Creșterile de pensii și creșterea salariilor vor afecta bugetul timp de câțiva ani, ceea ce ne face să ne așteptăm la deficite medii de peste 5% din PIB între 2025 și 2027. Aceste previziuni cuprind deja măsuri de consolidare echivalente cu aproximativ 1,3% din PIB din 2024, inclusiv creșterea veniturilor fiscale suplimentare din eliminarea scutirilor de taxe, ajustarea ratelor de impozitare specifice și îmbunătățirea colectări”, informează S&P.

Prin urmare, „considerăm că ar putea fi necesare ajustări fiscale suplimentare pentru a atinge ținta de deficit de 3% din PIB stipulată de procedura de deficit excesiv până în 2027. Ne așteptăm ca astfel de ajustări să vizeze probabil venituri fiscale suplimentare, de exemplu TVA„.

3. Inflația va rămâne în jurul a 6%

„Anticipăm că inflația va rămâne aproape de 6%, iar deficitul de cont curent va rămâne la nivelul maxim de 7% în acest an”, spune agenția de rating.

De asemenea, S&P consideră că asta va reprezenta o provocare pentru Banca Națională a României (BNR).

4. Populația activă este în scădere

Economia României se va confrunta cu mai multe provocări structurale după 2027, inclusiv trenduri demografice adverse.

Populația activă în scădere ar putea trage în jos din ce în ce mai mult creșterea, S&P menționând aici și faptul că avem o lipsă a eforturilor de reformă pentru a aborda nepotrivirea competențelor, a îmbunătățirii mediului de afaceri și a încetinirii emigrației nete.

„În ultimul deceniu, populația activă a României a scăzut cu aproximativ 1,1% pe an și ne așteptăm ca această tendință să se reducă doar marginal în următorii câțiva ani”, arată agenția de rating.

5. Corupția și eficiența guvernamentală, puncte slabe

România are unii dintre cei mai scăzuti indicatori de guvernanță din UE, spune agenția. „Corupția și eficiența guvernamentală în mod specific sunt puncte slabe”, conform S&P.

În timp ce multe reforme politice din cadrul Strategiei de redresare și reziliență vor fi putea fi implementate, S&P crede că cele referitoare la sistemul de pensii, întreprinderile de stat și măsurile anticorupție vor fi mai greu de implementat.

„Remarcăm că lipsa de îmbunătățire a poziției fiscale a României, pe linia procedurii de deficit excesiv în curs de desfășurare a Comisiei Europene față de România, ar putea întârzia unele fonduri de redresare și reziliență”, conform sursei citate.

Ce spune Ministerul Finanțelor în comunicatul oficial: redăm integral

„Agenția de rating S&P a reconfirmat în data de 12 aprilie 2024 ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută, precum și perspectiva stabilă.

Decizia reconfirmării ratingului suveran și a menținerii perspectivei stabile este susținută, în opinia agenției, de stocul moderat de datorie externă și guvernamentală și de perspectivele solide de creștere ale țării noastre în următorii doi ani. Totodată, S&P anticipează că angajamentele României în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR) al Uniunii Europene vor continua să ancoreze reformele politice ale autorităților române.

„Raportul confirmă că investițiile pe care le finanțăm din bani europeni și pentru care asigurăm cofinanțările vor sprijini o perspectivă de creștere economică substanțială de aproximativ 3,6%, în medie, între 2025 și 2027. Pentru noi, este o recunoaștere a eforturilor constante de a gestiona datoria externă și guvernamentală într-un mod responsabil, în timp ce ne concentrăm asupra reformelor structurale pe care ni le-am asumat. În același timp, este un semnal de încredere pentru investitori că România rămâne pe o traiectorie pozitivă de dezvoltare”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

În evaluarea realizată S&P evidențiază atât reziliența de care a dat dovadă piața muncii din țara noastră cât și faptul că șomajul rămâne aproape de minimele istorice înregistrate.

Principalii factori care ar putea conduce la îmbunătățirea ratingului de țară sau a perspectivei sunt reducerea substanțială a deficitului fiscal și înregistrarea unui trend descendent al datoriei publice ca pondere din PIB. Totodată, scăderea costurilor serviciului datoriei publice guvernamentale prin îmbunătățirea structurii datoriei și reducerea puternică a deficitelor externe pot reprezenta alți factori pozitivi pentru ratingul de credit al României.

Principalii factori care ar putea conduce la înrăutățirea ratingului de țară sau a perspectivei sunt: creșterea deficitelor guvernamentale și al nivelului datoriei publice ca procent din PIB peste proiecțiile actuale ale agenției.”

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro