Sari direct la conținut

SpaceX: semnal de alarmă pentru programul spațial rus

HotNews.ro
Capsula Dragon Crew, gata de lansare, Foto: Captura YouTube
Capsula Dragon Crew, gata de lansare, Foto: Captura YouTube

Sfârșitul monopolului: după reușita de sâmbătă a grupului privat american SpaceX, rușii nu mai sunt singurii care trimit cosmonauți la ISS, o realitate care ar trebui să determine programul spațial rus să se reinventeze, spun specialiștii citați de AFP.

Plecând sâmbătă din Florida cu doi astronauți, noua capsulă SpaceX urmează să andocheze duminică cu Stația Spațială Internațională (ISS), după un zbor de 19 ore.

Timp de nouă ani, rezidenții ISS au părăsit Pamântul de pe cosmodromul Baikonur, după ce s-au instruit în Rusia și au învățat limba Pușkin.

Agenția spațială rusă Roscosmos a „salutat” lansarea rachetei SpaceX, directorul său executiv pentru zboruri cu echipaj, Serghei Krikaliov, afirmând că „succesul acestei misiuni ne va aduce noi oportunități”.

Cu toate acestea, lovitura este grea. „Aceste zboruri au reprezentat o șansă neașteptată pentru Moscova de a-și continua producția de Soyuz și de a menține o pondere în negocierile privind ISS”, a declarat Isabelle Sourbès-Verger, cercetător la CNRS, specialist în politici spațiale.

Agenția spațială rusească Roscosmos a beneficiat și financiar, facturând NASA pentru fiecare loc pe ISS cu aproximativ 80 de milioane de dolari.

SpaceX – Space Exploration Technologies Corp. – a devenit în 2012 prima societate privată care a trimis o capsulă cargo spre ISS, pe care o aprovizionează în mod regulat de atunci. Doi ani mai târziu, NASA a comandat trimiterea de oameni către ISS, prin adaptarea capsulei Dragon. „Dacă va merge prost, va fi vina mea”, a spus Elon Musk, fondatorul și CEO-ul SpaceX la CBS.

Agenția spațială a plătit trei miliarde de dolari către SpaceX pentru a concepe, construi, testa și opera capsula, reutilizabilă, pentru șase călătorii dus întors. Dezvoltarea a cunoscut întârzieri, explozii, probleme cu parașutele, dar SpaceX a învins gigantul Boeing, și el plătit pentru a produce o capsulă (Starliner) care nu este încă gata.

SpaceX și NASA au reușit cu succes să lanseze doi astronauți americani pe orbita Pământului, o premieră istorică în colaborarea dintre administrația americană și zona privată. Lansarea cu succes a avut loc la ora 22:22 (ora României), iar la scurt timp după racheta Falcon 9 a aterizat cu succes pe o barjă aflată pe ocean.

Capsula Crew Dragon a ajuns în orbită unde va executa mai multe arderi pentru a ajunge la altitudinea Stației Spațiale Internaționale unde ar urma să andocheze duminică în jurul orei 17:30 (ora României).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro