Sari direct la conținut

Spania se confruntă cu un val neobişnuit de căldură pentru luna mai

HotNews.ro
Canicula, Foto: Marc Bruxelle, Dreamstime.com
Canicula, Foto: Marc Bruxelle, Dreamstime.com

Spania se confruntă cu un val neobişnuit de căldură pentru luna mai, care va continua în acest sfârşit de săptămână, relatează AFP și Agerpres.

Mercurul termometrelor a ajuns vineri la 38 de grade Celsius în oraşele andaluze Sevilla şi Cordoba (sud), urmând să atingă 34 de grade Celsius în capitala Madrid (centru) sâmbătă, în timp ce duminică se vor înregistra 39 de grade la Zaragoza (nord-est), potrivit Agenţiei spaniole de Meteorologie (AEMET).

Joi, în Jaen (sud) s-au înregistrat 38,7 grade Celsius, un record pentru o lună de mai în acest oraş după 1883 şi „cu 15 grade peste temperatura maximă obişnuita pentru această perioadă”, a subliniat Rubén del Campo, purtătorul de cuvânt al AEMET.

Guvernul spaniol a recomandat populaţiei „să se hidrateze şi să stea cât mai mult la umbră”.

„Dacă situaţia se agravează, nu vom mai putea sta pe stradă”, a declarat Marta Vicente, 33 de ani, din Madrid, în timp ce Eric Solis, un turist de 32 de ani din Statele Unite, a estimat că situaţia este „puţin îngrijorătoare”.

Valuri de căldură tot mai numeroase în Europa

Se prognozează că temperatura nu va scădea sub 20 de grade noaptea în multe regiuni ale ţării.

Este o „lună mai foarte caldă, mult mai caldă decât de obicei”, a declarat Rubén del Campo pentru AFP.

„În 2015, am avut o lună mai excepţional de caldă, care a doborât recorduri şi ni s-a părut atunci că o astfel de situaţie nu se va mai repeta. Şi asta a fost acum şapte ani…”, a adăugat el, precizând că abia la sfârşitul lunii se va putea stabili dacă mai 2022 va deveni cea mai călduroasă lună mai din acest secol înregistrată în Spania.

Valurile de căldură tot mai numeroase, în special în Europa, sunt o consecinţă a încălzirii globale, potrivit oamenilor de ştiinţă, care consideră că emisiile de gaze cu efect de seră măresc puterea, durata şi ritmul de repetare a valurilor de căldură.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro