Spectacole de Caciuleanu si Purcarete, la FNT. "Livada de visini", in regia lui Lev Dodin, inchide festivalul
Spectacole puse în scenă de Gigi Căciuleanu, Silviu Purcărete şi Victor Ioan Frunză au fost cuprinse în selecţia oficială a Festivalului Naţional de Teatru (FNT), eveniment ce se va desfăşura între 21 şi 30 octombrie la Bucureşti, a anunţat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, selecţionerul Marina Constantinescu, infomeaza Agerpres.
Reprezentaţia ce va pune „punct” festivalului este un spectacol invitat, „Livada de vişini”, după A.P. Cehov, în viziunea regizorală a lui Lev Dodin. Marina Constantinescu a adăugat, în cadrul conferinţei, că FNT susţine demersul „Bucureşti – Capitală Culturală Europeană 2021”.
„Vreau cu această ocazie să spun că miza în care am gândit şi am construit şi această ediţie a Festivalului Naţional de Teatru este o miză şi a noastră, personală, în lupta pentru Capitala Culturală Europeană. Eu chiar cred că acest oraş, cu o istorie nu doar arhitecturală, spirituală, merită să fie capitală culturală europeană. Este un oraş tot mai dinamizat”, a declarat Marina Constantinescu.
Selecţionerul FNT a spus că a dorit să reunească, în selecţia Festivalului Naţional de Teatru, artişti „europeni” cu spectacole „de talie europeană”, din toate generaţiile. „Sunt şi lucruri foarte noi şi oameni noi, dar şi oamenii noştri foarte importanţi fără de care teatrul românesc nu ar putea să fie ceea ce este astăzi. Modernitatea şi dinamismul contemporan nu se nasc peste noapte şi nu fac nimic fără tradiţie şi fără istoria teatrului românesc”, a adăugat Marina Constantinescu.
De asemenea, ea a vorbit şi despre eforturile depuse pentru aducerea invitaţilor străini în FNT. „Am muncit pentru unii invitaţi chiar şi mai mult de doi ani ca să avem confirmarea participării lor”, a mai spus ea.
Spectacolul coregrafic ce va deschide Festivalul Naţional de Teatru este „Fresca” („La Fresque”), realizat de Angelin Preljocaj, coregraf francez de origine albaneză, după un basm chinezesc.
În ceea ce priveşte selecţia spectacolelor autohtone, Festivalul Naţional de Teatru va găzdui titluri precum „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare, în regia lui Victor Ioan Frunză (Teatrul Metropolis, Bucureşti), „Anul dispărut. 1989”, un text de Peca Ştefan, în regia Anei Mărgineanu, (Teatrul Mic, Bucureşti) şi „Carousel”, regizat de Andrei Şerban, după o adaptare a piesei „Liliom” de Ferenc Molnar şi a filmului cu acelaşi titlu de Fritz Lang (Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra”, Bucureşti).
Silviu Purcărete semnează mai multe spectacole prezente în selecţia FNT, precum „Cafeneaua”, după Carlo Goldoni (Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi), „Fuchsiada”, după Urmuz, o instalaţie teatrală imaginată de Helmut Stürmer, asistat de Silviu Purcărete (Teatrul German de Stat Timişoara), şi „Iulius Cezar” de William Shakespeare (Teatrul Maghiar de Stat Cluj).
Tot de la Cluj-Napoca va veni la FNT creaţia ce a obţinut premiul pentru „cel mai bun spectacol” la Gala UNITER de anul acesta: „Clasa noastră”, după Tadeusz Slobodzianek, în regia lui László Bocsárdi (Teatrul Naţional Cluj-Napoca).
Gigi Căciuleanu este prezent în FNT cu trei spectacole ce reunesc jocul actorilor şi coregrafia: „L’Om DAdA” (Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti), „Un minut de dans sau UF!!!” (Fundaţia Art Production, în parteneriat cu Teatrul Mic, Bucureşti) şi „Vivaldi şi anotimpurile” (Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Liviu Rebreanu”).
Şi regizorul Radu Afrim va prezenta în Festivalul Naţional de Teatru două spectacole: „Între noi e totul bine”, după Dorota Maslowska (Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti), şi „Punctul orb”, spectacol după Yannis Mavritsakis, montat la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti.
De asemenea, Festivalul Naţional de Teatru include în cele 40 de spectacole autohtone şi montări ale unor regizori cunoscuţi pentru cariera lor în film: „Lungs”, în regia lui Nicolae Constantin Tănase, după Duncan Macmillan (Vanner Collective, în colaborare cu Teatrul Luni de la Green Hours, Bucureşti”, şi „Scene dintr-o căsnicie”, după Ingmar Bergman, în regia Radu Jude (Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” Timişoara).
Detalii despre biletele la spectacolele din cadrul FNT vor fi comunicate în zilele următoare, anunţă organizatorii.