Spectacolul "Romo Sapiens" in regia Alinei Nelega si a Rekai Kincses prezentat la Berlin
În aceste zile, la Berlin au început repetiţiile piesei cu titlul « Romo Sapiens », proiect de teatru documentar, pe tema rasismului și a discriminării, realizat în România şi Germania.
Proiectul este sustinut de ICR Berlin, Uniter si Afcn, în parteneriat cu Teatrul Naţional Tg. Mureş, asociaţia Romo Sapiens – Rudy Moca şi Teatrul Heimathafen Neukölln din Berlin, alături de Asociaţia Südost Europa Kultur e.V.
Spectacolul va fi realizat de către Alina Nelega, autor dramatic, în colaborare cu Kincses Réka, autoare şi regizoare de film, stabilită la Berlin. Vor participa şapte actori, dintre care doi actori români, trei actori romi si doi actori germani.
Premiera va avea loc la sfârşitul lunii octombrie la Berlin, la Teatrul Heimathafen, urmată de cinci spectacole în capitala germană, şi ulterior de reprezentaţii la Teatrul Odeon din Bucureşti, la Teatrul Naţional Tg. Mureş şi la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.
Teatrul Heimathafen din Berlin este un teatru important, cu o mare vizibilitate în presă şi în lumea teatrală germană, situat în cartierul Neuköln din Berlin, cartierul cu cei mai numeroşi imigraţi, inclusiv romi. Producţiile teatrului sunt în mare parte interculturale şi documentare, teatrul câştigând premii şi distincţii cu spectacolele sale, care se joacă stagiuni întregi cu sala plină. Cu o tradiţie care datează din anii 20, când găzduia spectacole de cabaret, muzică şi dans, teatrul, relansat în anul 2009, pune în prezent accent pe subiecte şi realizări moderne, pe tematici de actualitate, accesibile tuturor, foarte multe legate de realităţile cartierului Neuköln, devenit emblematic pentru convieţuirea multietnică în capitala Germaniei.
Alina Nelega (n. 1960) – Autor dramatic, piesele ei, sunt traduse în engleză, germană, franceză, maghiară, poloneză, bulgară etc, publicate în ţară şi strainatate. Traduce şi regizează spectacole pe texte noi, conduce workshopuri şi masterclasses în ţară şi internaţional. Din anul 2010 este profesor universitar şi conduce masteratul de scriere dramatică al Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii de Arte din Tg. Mureş. Din 2012 este director artistic al trupei „Liviu Rebreanu” a Teatrului Naţional din Târgu-Mureş. A fost distinsă cu numeroase premii, între care Premiul UNITER ‘Piesa anului 2000’ pentru www.nonstop.ro, premiul de „Autor European” la Heidelberger Theatrestueckemarkt (2007), Premiul UNITER ‘Piesa anului 2013’ pentru În trafic. Este autoarea mai multor volume, între care ultim@vrăjitoare (2001, apărut şi în lb. maghiară la editura JAK – Harmattan, 2007), Teatru şi povestiri (2003), kamikaze (2007), Structuri şi formule de compoziţie ale textului dramatic (2010).
Reka Kincses (n. 1972) – este absolventă a Facultatăţii de Litere, specializarea germană-maghiară, la Universitatea Cluj-Napoca, şi a Universităţii Catolice Pázmány Péter, din Budapesta. Între 1994 – 2000 a practicat jurnalismul la cotidianul Die Welt din Bonn, călătorind în India şi Sri Lanka, după care s-a înscris la Academia Germană de Film şi Televiziune din Berlin, pe care a absolvit-o în 2006 cu filmul Campionul din Balcani, pentru care i se decernează numeroase premii la Graz, Linz, Nurnberg, Duisburg, Toronto, Sibiu, precum şi premiul pentru cel mai bun documentar, la festivalul A 38-a săptămână a filmului maghiar, Premiul publicului la festivalul de fim scurt Golden Orange. Urmează alte premii şi participări la festivaluri cu filmele Homeland, Sex and Further Inconveniences la Potsdam, Bilbao, Antalya cu filmul Der Befehl (Ordinea).
Alina Ioana Şerban (n. 1987) – Actriță de etnie romă, absolventă a UNATC – Bucureşti, urmează cursuri la New York Tisch School of the Arts şi Royal Academy of Dramatic Art, Londra. Stabilită la Londra, lucrează drept coordonator de proiecte şi consilier pe probleme rome. Este dramaturg şi actriţă într-o serie de proiecte de artă activă şi teatru comunitar, colaborează cu festivaluri precum LIFT, Brighton Fringe Festival, joacă în seriale TV şi generează performance-uri împotriva rasismului. Piesa ei, Declar pe proprie răspundere, este itinerată şi premiată. Câştigătoare a concursurilor My Story, My Rights (Amnesty International) şi Stories of London (Rich Mix), este declarată în 2012 cel mai bun student român în Marea Britanie.
Elena Purea (n. 1974) – actriţă la Teatrul Naţional Târgu-Mureş, licenţiată în Arta Actorului la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureş, şi cadru didactic asociat al aceleiaşi universităţi, actriţă la Teatrul Naţional din Târgu Mureş. A fost distinsă cu premiul de interpretare feminină la festivalul Atelier 2005. A jucat în peste 60 de spectacole ale unor regizori importanţi, precum Theodor Cristian Popescu, Radu Afrim, Victor Ioan Frunză, Cristi Juncu, Alina Nelega, Sorin Militaru, Anca Bradu, Harsányi Zsolt.
Alexandru Andrei Chiran (n.1988) – actor angajat al Teatrului Naţional din Târgu Mureş. A absolvit masterul de actorie la Universitatea de arte Târgu Mureş în anul 2013. Colaborează cu diferite teatre din ţară din anul 2009 până în prezent (Ariel – Tg. Mureş, Teatrul Naţional Bucureşti, Teatru 74 – Tg. Mureş ş.a.). Printre premiile decernate se numără premiul de debut la Festivalul internaţional “Atelier” (2009) şi premiul pentru cel mai bun actor la Gala “Hop” (2011).
Zita Ema Moldovan (n. 1979) – actriţă, licenţiată în Arta Actorului şi Jurnalism, obţinând şi calificarea de formator. Interpretează numeroase roluri în teatru şi film, din 2013 este formator în proiecte europene de cursuri de televiziune. În perioada 2011-2014 este prezentatoare a emisiunii Şi eu m-am născut în România, la două posturi private de televiziune din România. Din 2013 este formator al proiectului Reţeaua Femeilor Rome, modulul: « Tradiţii şi obiceiuri în cultura romă », şi realizator Caravana Romilor.
Dragoş Dumitru – (n. 1985), este absolvent al U.N.A.T.C. „I.L.Caragiale” Bucureşti. A jucat în mai multe filme, precum „Kiddo” (2012), „Ceva bun de la viaţă” (2011), „Reguli de circulaţie” (2010), precum şi în filmul autobiografic „Eu, viaţa mea şi unele lipsuri” (2007).