Sari direct la conținut

​Sponsorizarea ONG-urilor se mai complică puțin: Pe lângă formularul 107, firmele plătitoare de impozit pe profit vor trebui să depună și formularul 177

HotNews.ro
ANAF, Foto: Hotnews
ANAF, Foto: Hotnews

Sponsorizarea ONG-urilor este lovită de modificările fiscale adoptate de Guvern începând din acest an, pe lângă faptul că microîntreprinderile nu mai au facilitatea de a scădea din impozitul pe venit, iar PFA nu mai pot redirecționa 3,5%, în zona firmelor plătitoare de impozit pe profit s-au complicat lucrurile cu două formulare: 107 și 177. Despre formularul 107 „Declaraţie informativă privind beneficiarii bunurilor/ serviciilor/ sponsorizărilor/ mecenatului” HotNews.ro a scris pe 23 ianuarie.

Între timp, ANAF a mai pregătit un proiect care prevede completarea și depunerea Formularului 177 “Cerere privind redirecționarea impozitului pe profit” și ”Notificare privind redirecţionarea impozitului pe profit”.

„Formularul 177 se utilizează începând cu redirecționarea impozitului pe profit datorat pentru anul fiscal 2024/anul fiscal modificat care începe în anul 2024, având primul termen de depunere în anul 2025”, se arată în proiectul instituției.

Cheltuielile cu bursele private acordate nu mai reduc impozitul pe profit, spunea consultantul fiscal Adrian Bența la începutul anului într-o analiză.

Potrivit acestuia, cheltuielile cu bunuri și servicii acordate către UNICEF se însumează cu cheltuielile de sponsorizare și diminuează impozitul pe profit în cea mai mică dintre 0,75% din cifra de afaceri, fără a depăși 20% din impozitul pe profit. Ambele cheltuieli sunt inițial nedeductibile la calculul impozitului pe profit.

Se păstrează posibilitatea redirecționării sumei reprezentând cheltuieli de sponsorizare sau mecenat până la plafonul maxim prevăzut de lege, dacă plătitorul de impozit pe profit depune formularul de redirecționare.

Microîntreprinderile nu mai au facilitatea de a scădea din impozitul pe venit

“Din anul 2024 nu mai pot sponsoriza astfel încât să aibă facilitatea fiscală de a scădea din impozitul datorat procentul de 20%. O pot face în continuare, dar fără nicio facilitate fiscală”, spune consultantul fiscal Cornel Grama, care a analizat Ordonanța menționată.

Conform OUG, ultimul an fiscal în care sumele reprezentând sponsorizări/burse rămase de reportat se scad din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor este anul fiscal 2023.

PFA, activitățile independente în general, nu mai pot redirecționa 3,5%

Contribuabilii cu activitati independente sau alte tipuri de venituri nu mai pot redirectiona 3.5% din impozitul anual, spune Cornel Grama.

Potrivit acestuia, posibilitatea rămâne doar la veniturile din salarii și asimilate salariilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro