Sari direct la conținut

Stapanii lui Oprescu

HotNews.ro

Sunt un om liber, n-am stapani! Deranjez aristocratia transpartinica si vor sa ma opreasca! Au fost si sunt trucuri verbale de succes. I-au adus procente si i-au acoperit, o vreme, goliciunea. Marti seara, la GDS, Sorin Oprescu si-a adus cu el stapanii ascunsi: sistemul, Iliescu si impostura agresiva. Este produsul lor. Ei l-au inventat si il tin captiv. Tot ei l-au metamorfozat intr-un eliberat. Nu lipsa unui program, nu vulgaritatea sau aerul sau de mitic superficial si neserios il vor ucide pe candidatul Oprescu, ci frauda morala cu premeditare si tentativa de inselare a alegatorilor. Un candidat care, intre bucuresteni si Ion Iliescu, il alege pe ultimul nu poate fi independent, adica liber. Lor, marilor sai stapani, le va datora a treia sa ratare.

Sistemul. Oprescu nu s-a luptat o zi cu sistemul. S-a integrat perfect in el si a trait bine in inima lui vreme de 13 ani. L-am rugat, in timpul dezbaterii de la GDS, sa exemplifice cand a denuntat coruptia din PSD, cand a demascat cu nume si fapte sistemul ticalosit si ce actiuni il recomanda ca fiind anti-sistem. Cand a protestat, in calitatea sa de vicepresedinte PSD? In Romania lui Nastase era tacere. Doar ambasadele occidentale si rapoartele UE denuntau coruptia generalizata.

A raspuns siret, amintind de batalia lui cu propriul partid pentru bugetul sanatatii, de mici razboaie cu Blanculescu (fost interimar pe la Sanatate si controlor sef in Guvernul Nastase), de legi bune trecute cu osteneala sa prin Parlament, de principiile hipocratice carora le-ar fi ramas credincios. Asa o fi. Doar ca pe Oprescu nu l-a intrebat nimeni ce a facut, in calitate de medic, pentru breasla sa. Nici pentru pacientii sai. Ci cum s-a comportat ca om politic, ce actiuni din trecutul sau in PSD ii sustin astazi noua statura de razvratit anti-sistem. Aici, tacere. Ca om politic, Oprescu s-a identificat cu sistemul, nu s-a luptat cu el. Si tot sistemul l-a invatat cum sa disimuleze, cum sa joace comedia independentei ca sa-i asigure lui, sistemului, supravietuirea.

Ion Iliescu. In timpul dezbaterilor de la GDS, Oprescu a picat testul mineriadei. L-am intrebat daca Iliescu a facut bine sau rau atunci cand i-a chemat pe mineri la Bucuresti in 13-15 iunie. Atat si nimic mai mult. Sa spuna daca Iliescu a gresit sau nu. Candidatul independent si-a dovedit a doua mare dependenta. In prima faza a fugit de raspuns, cu explicatia ca n-a participat la evenimente dar ca a oblojit batutii din Piata Universitatii. Din nou, nu l-a intrebat nimeni ce facea in calitatea sa de medic castrat de constiinta civica. Intrebarea era cum se raporteaza “candidatul-antisistem” la marea trauma din istoria recenta a Capitalei: mineriada din 13-15 iunie.

Pentru cei care nu inteleg totusi ce treaba are Oprescu cu mineriadele, o scurta precizare: n-are nici o raspundere legala sau politica, ci doar o datorie si obligatie morala. Aceea de a se raporta corect la dramele social-politice ale unui oras pe care pretinde sa-l conduca. Este o minima forma de respect fata de cetatenii sai, fata de alegatorii carora astazi le cere votul. Multi dintre ei vor fi fiind victimele salbaticiilor de acum 18 ani, asa ca au tot dreptul sa stie ce gandeste candidatul Oprescu despre mineriade. Am inteles, doctorul Oprescu nu gandeste. Dar candidatul? Or, Oprescu a ales loialitatea fata de Ion Iliescu, nu respectul fata de alegatori. O atitudine politica explicabila. In fond, Iliescu l-a descoperit si tot el l-a trimis candidat la Primarie, dupa cum a povestit insusi fostul si actualul candidat. Dar loialitatea fata de parintele mineriadelor trebuie asumata asa cum a facut-o marti seara la GDS: nu pot sa spun ca Iliescu a fost de vina.

Impostura agresiva. De la Sorin Oprescu am reusit sa aflam marti seara urmatoarele detalii despre autostrada suspendata peste Bucursti, marele sau proiect cu care isi umileste adversarii si alegatorii: va costa cam 220-320 de milioane, va intra in Bucuresti pe la la “cele doua cocoase de la Otopeni” si va iesi catre Giurgiului, adica va taia “o felie” din Capitala, va topai peste bulevardele mari si pe unde se poate. Am mai aflat ca se face in regim de urgenta, ca autostrazi suspendate exista in Cehia (ne-a aratat si poze) si ca de restul detaliilor se ocupa specialistii. Punct.

In orice tara civilizata, oamenii ar fi parasit zambind sala si l-ar fi lasat pe candidat cu fantasmele lui. In mod normal, fantasmagoriile nu se dezbat. Se ridiculizeaza sau se ignora. Oprescu a ridcat senin din umeri la intrebari de bun simt referitoare la exproprieri, durata de executie si alte piedici tehnice in calea proiectului sau faraonic. N-a aratat vreun studiu, vreun calcul tehnic, vreo schita. A proiectat doar o revelatie personala, straluminare, viziuni. Acesta este al treilea marea stapan: impostura agresiva. Capacitatea de a se minti pe sine si pe ceilalti fara jena sau ezitare. Puterea de a improviza cu aplomb, talentul de farseur. Marii profitori ai unor administratii slabe si nepricepute sunt profesionistii furtului. Pentru ei, Oprescu ar fi primarul ideal in Bucuresti.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro