Start la pensii private
Pensia privata obligatorie este gindita in asa fel incit sa-i ajute pe angajati sa-si asigure o pensie mult mai mare decit cea pe care o ofera statul, fara sa plateasca nimic in plus. Mai exact, acest tip de pensie va permite redirectionarea din contributiile de asigurari sociale a 2% din salariul brut intr-un fond de pensii private.
Ulterior, acest procent va creste cu 0,5% in fiecare an pina la 6% in 2015. Tot ceea ce trebuie angajatul sa faca este sa aleaga, pina in 16 ianuarie 2008, fondul de pensii private la care va contribui angajatorul.
In cazul in care nici dupa aceste patru luni tinerii nu se hotarasc, in locul lor va decide Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), care ii va distribui la intimplare.
Pensia privata facultativa
Sibienii mai pot opta si pentru o pensie privata facultativa. Acest sistem este deja incetatenit, intrind in vigoare anul acesta, la 1 mai. Contributia este deschisa insa doar persoanelor intre 18 si 52 de ani. Cei care doresc o pensie privata facultativa vor contribui cu cel mult 15% din venitul brut, putind intra in posesia pensiei la implinirea virstei de 60 de ani.
Avantajele, bineinteles, nu lipsesc. Cel mai important ar fi acela ca atit angajatul, cit si angajatorul, pot beneficia de deductibilitate fiscala, in limitele a 200 de euro anual, pentru fiecare dintre cei doi. Ambele variante sint gindite pentru a oferi ceva in plus fata de pensia pe care angajatii o primeau de la stat si care nu depaseste acum, in medie, 400 de lei.
Multe avantaje
Comparativ cu pensia de stat, cea privata obligatorie ofera angajatului o siguranta mult mai mare.
De pilda, in cazul celei din urma, banii adunati in timp sint mai multi decit cei din sistemul de stat, deoarece acestia nu sint tinuti pe loc, fiind investiti in instrumente financiare aducatoare de venit suplimentar, cum ar fi titluri de stat, obligatiuni, certificate si depozite bancare si chiar in actiuni ale celor mai renumite companii listate la Bursa.
Important este si faptul ca, in cazul decesului celui care contribuie la un sistem de pensii private, suma de bani strinsa va fi oferita mostenitorilor legali ca beneficiari ai soldului ramas disponibil in acel moment.
Venituri suplimentare
Prin acest nou sistem, persoanele care vor avea indemnizatie de la stat si pensie privata obligatorie vor avea un venit de aproximativ 60% din media ultimelor salarii. La polul opus se situaza romanii care ramin doar cu sistemul public, ei avind o pensie de 30% din salariu.
12 societati
Tinerii care vor o pensie privata obligatorie trebuie sa stie ca o pot face la ING Fond de Pensii, AVIVA – Societate de administrare a unui fond de pensii privat, Allianz – Tiriac Pensii Private – Societate de administrare a unui fond de pensii privat si a fondurilor de pensii facultative, Omniasig Pensii – Societate de administrare a unui fond de pensii privat, Interamerican – Societate de
administrare a unui fond de pensii privat, Prima Pensie – Fond de pensii, AIG Fond de Pensii, BT AEGON Fond de Pensii, Generali Fond de Pensii, BRD Fond de Pensii, OTP Fond de Pensii, BCR Administrare fond de pensii.