Sari direct la conținut

Statele Unite acuză China că duce un "război economic" împotriva Australiei

HotNews.ro
Parlamentul australian, Foto: Hotnews
Parlamentul australian, Foto: Hotnews

Emisarul special al președintelui Joe Biden în Pacific a acuzat China că „îngenunchează Australia” cu un baraj de sancțiuni care, potrivit acestuia, echivalează cu un „război economic”, potrivit Le Figaro.

Kurt Campbell, coordonatorul Casei Albe din India Pacific, în observații adresate Institutului Lowy din Sydney, a criticat tacticile dure ale Beijingului în regiune. Prezentând China ca pe o țară din ce în ce mai beligerantă și hotărâtă să-și impună voința în străinătate, Kurt Campbell a spus că Beijingul s-a angajat într-un „război economic cu adevărat spectaculos, îndreptat împotriva Australiei”.

În ultimii doi ani, China a introdus o serie de sancțiuni punitive asupra mărfurilor australiene pe fondul unui conflict politic care a aruncat relațiile bilaterale în cea mai gravă criză de după Tiananmen. „Dorința Chinei ar fi fost să provoace prejudicii Australiei, să îngenuncheze Australia”, a insistat Kurt Campbell.

Printre nemulțumirile Beijingului: disponibilitatea Australiei de a legifera împotriva operațiunilor de influență chineză în străinătate, de a bloca Huawei în legătură cu contractele 5G și de a cere o investigație independentă asupra originilor coronavirusului.

Ca răzbunare, orzul, cărbunele, minereurile de cupru, bumbacul, fânul, buștenii, homarii, zahărul, vinul, carnea de vită, citricele, cerealele, strugurii de masă, produsele lactate australiene și preparatele pentru sugari au fost toate supuse sancțiunilor chineze.

Potrivit lui Kurt Campbell, China sub conducerea lui Xi Jinping este „mai asertivă” și „mai determinată să ia măsuri considerate coercitive de alte țări”. Administrația Biden a adoptat o politică de „concurență strategică” cu China, recunoscând rivalitatea dintre cele două puteri şi menținând în același timp legăturile diplomatice pentru a evita riscul unui conflict incontrolabil.

Recent, Joe Biden a fost de acord să împărtășească informații cu Canberra cu privire la tehnologia sensibilă pentru submarinele cu propulsie nucleară, permițând Australiei să-și sporească semnificativ descurajarea militară. Această decizie se încadrează în cadrul alianței militare tripartite AUKUS – al cărei obiectiv este contracararea influenței chineze în Indo-Pacific – formată din Australia, Statele Unite și Regatul Unit și care va lega aceste țări, potrivit domnului Campbell, pentru generaţii. El a dezvăluit, de asemenea, că alți aliați din Pacific ar putea participa la acordul AUKUS.

„Mulți aliați apropiați au venit să ne vadă, imediat după înțelegere, și ne-au întrebat: „Putem participa? Ne putem angaja?”, a asigurat Kurt Campbell.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro