Sari direct la conținut

Statele Unite cer ajutorul Japoniei pentru a frâna marșul triumfal al Chinei în domeniul semiconductorilor

HotNews.ro
Semiconductori, Foto: Massimo Brega, The Lighthouse / Sciencephoto / Profimedia Images
Semiconductori, Foto: Massimo Brega, The Lighthouse / Sciencephoto / Profimedia Images

Statele Unite au cerut guvernului Japoniei să coopereze la împiedicarea eforturilor Chinei de a dezvolta semiconductori de înaltă performanță, au afirmat sâmbătă surse bine informate.

Sursele au mai spus că solicitarea, care sublinia că SUA și Japonia sunt aliați în strategiile împotriva Chinei, a fost făcută de Gina Raimondo, secretarul american pentru comerț, într-o conversație telefonică de vineri cu ministrul japonez al industriei, Yasutoshi Nishimura.

În octombrie, SUA au inițiat un set extins de control al exportului de anumite cipuri performante, care ar putea fi folosite de Beijing pentru dezvoltarea de sisteme de inteligență artificială și în aplicații avansate în domeniul militar și al supravegherii.

Se crede că solicitarea adresată lui Nishimura este prima formulată de minister în această privință. Intenția Washingtonului este de a crea un ansamblu multilateral de reglementare, existând îngrijorări că pot surveni omisiuni în controlul exporturilor proprii dacă Japonia și Țările de Jos vor continua să livreze Chinei dispozitive esențiale pentru fabricația de microcipuri avansate.

Pe lângă Statele Unite, Tokyo Electron și firma olandeză ASML Holding N.V. ocupă locuri de frunte pe piața globală a ecipamentelor pentru semiconductori.

Recent, și guvernul german a aprobat solicitarea lui Robert Halbeck, ministru al economiei și vicecancelar, de a interzice vânzarea în China a două uzine de componente electronice, conform informațiilor din La Tribune.

Dar impunerea de restricții similare de către Japonia ar putea atrage inevitabil contrareacția Beijingului, care ar face dificilă de realizat cooperarea politică concretă.

Pe măsură ce competiția dintre SUA și China în domeniul tehnologiilor înalte s-a intensificat, Japonia s-a văzut prinsă între aliatul său și cel mai mare partener comercial.

Aflată în urma Taiwanului și Coreei de Sud în industria globală a semiconductorilor, Japonia a recuperat mult teren în ultimii ani și a clădit o relație de cooperare cu SUA.

Cele două țări au convenit în acest an să avanseze în eforturile de stimulare a lanțurilor de aprovizionare în sectoare strategice ca semiconductorii, bateriile și mineralele rare.

Sursa: The Japan Times

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro