Sari direct la conținut

Statul american Illinois a dat in judecata S&P pentru amplificarea crizei ipotecare si financiare

HotNews.ro

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s a fost data in judecata de procurorul general al statului american Illinois, pentru amplificarea crizei ipotecare si financiare prin atribuirea de calificative exagerate unor instrumente financiare garantate ipotecar riscante, potrivit Reuters.

Procurorul general Lisa Madigan a declarat ca agentia, in incercarea de a-si spori cota de piata, a comis fraude si si-a compromis independenta prin acordarea de ratinguri incorecte, in multe cazuri calificative AAA, pentru a intra in gratiile bancilor de pe Wall Street, care emiteu aceste instrumente.

„S&P a obtinut sute de milioane de dolari pe an prin atribuirea acestor ratinguri. Fara sustinerea agentiilor de rating, niciunul dintre aceste instrumente nu ar fi fost cumparate de multi investitori”, a declarat ea.

Procurorul general al statului Illinois acuza Standard & Poor’s si McGraw-Hill, actionarul majoritar al agentiei, ca au incalcat legile referitoare la frauda si practici comerciale inselatoare. Autoritatile cer recuperarea profiturilor obtinute de S&P din acordarea de calificative exagerate si o amenda de 50.000 de dolari pentru fiecare incalcare a legii.

David Wargin, purtator de cuvant al S&P, a respins acuzatiile si a spus ca agentia „se va apara viguros”.

Standard & Poor’s si principalii sai rivali, Moody’s si Fitch, au fost criticati intens de investitori si de autoritatile de reglementare pentru ratingurile acordate instrumentelor financiare structurate, care ulterior s-au dovedit a fi „toxice”.

De regula, agentiile de rating sunt platite de catre emitentii de valori mobiliare pe care le evalueaza. Criticii spun ca acest lucru creeaza conflicte de interese si ii determina pe emitenti sa plateasca agentia care ofera cel mai bun rating.

Moody’s si Fitch nu sunt parte a procesului deschis de procurorul general al statului american Illinois.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro