Statul de drept: Polonia acceptă un dialog cu Comisia Europeană
Polonia a “acceptat” dialogul cu Comisia Europeană pe diferite puncte îngrijorătoare în ce privește statul de drept în această țară, a arătat vineri comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, la finalul unei întâlniri, vineri, cu subsecretarul de stat în Ministerul Justiției polonez, în marja unui consiliu ministerial informal la Zagreb (Croația), potrivit Le Soir, citat de Rador.
Reprezentantul polonez a “acceptat viitoare întâlniri cu serviciile DG (direcției generale) Justiție, care vor permite reexaminarea tuturor punctelor care stârnesc îngrijorare privind sistemul judiciar polonez, elemente care au dus la procedura ‘articolul 7’”. “Desigur, sper că vom avea mai mult decât explicații”, a comentat dl Reynders.
Deciziile Curții de Justiție a Uniunii Europene și urmarea lor concretă, ca și legea aprobată joi în parlamentul polonez în ciuda apelurilor europene la prudență ar urma să fie discutate în aceste întâlniri.
Reforme criticate
Legea adoptată joi în camera inferioară dominată de conservatorii naționaliști nu este decât o nouă etapă în înfruntarea dintre Bruxelles și Varșovia privind reformele instaurate de PiS, partidul aflat la putere, acuzate de mediile judecătorești și de observatorii europeni că sunt o modalitate de a supune justiția poloneză puterii în funcție.
Comisia Europeană ceruse Varșoviei să suspende introducerea textului aprobat totuși joi, care restrânge libertatea de exprimare și libertatea de asociere a judecătorilor, cât și capacitatea lor de a repune în discuție independența altor tribunale.
Comisia a repetat vineri, prin intermediul unui purtător de cuvânt, că este “foarte îngrijorată” de situație, precizând că va analiza textul final al legii și “nu va ezita să ia măsurile adecvate” dacă se dovedește că el este în contradicție cu regulile europene. Comisarul Vera Jourova va merge în Polonia săptămâna viitoare.