Stelian Tanase lanseaza volumul "Dracul si Mumia" la Teatrul National din Craiova
Stelian Tănase va lansa romanul Dracul şi Mumia, publicat de Editura Trei, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova. Scriitorul Stelian Tănase este invitatul „Întâlnirilor SpectActor”, eveniment organizat de teatrul craiovean în luna octombrie. Evenimentul, moderat de scriitorul Nicolae Coande, va avea loc duminică, 18 octombrie, de la ora 11.00, în sala “Ion D. Sîrbu” a Teatrului. Stelian Tănase va susţine la Craiova şi conferinţa „Un secol urât şi scurt – secolul XX”.
Întâlnirile „SpectActor” reprezintă un eveniment cultural iniţiat în anul 2009 de Teatrul Naţional Craiova. În cadrul acestuia sunt programate conferinţe şi discuţii cu publicul ale unor personalităţi din lumea culturală românească.
Romanul „Dracul şi Mumia”
„Lenin a dispărut din Piaţa Roşie într-o noapte ploioasă de aprilie 1953. Dracul a deschis sarcofagul şi l-a tras de picioare…“ Aşa începe această pasionantă poveste relatată de patru beţivi şi plasată de autor în timpul Războiului Rece. Scena pe care se desfăşoară palpitanta acţiune este Europa — Moscova, Berlin, Paris, Viena, Praga. Este un policier clasic şi un roman de aventuri scris după toate regulile, dar mai ales un roman oniric, o parodie macabră şi adesea cinică. Este o pastişă scrisă cu o rară strălucire a stilului. Stelian Tănase este un continuator al lui Gogol şi Bulgakov, dar nu mai puţin al lui Celine şi Borges. Imaginaţia sa lucrează în aceste pagini la turaţie maximă pentru a oferi cititorului unul dintre cele mai surprinzătoare romane din literatura contemporană. Este dincolo de orice comedie neagră, un imens hohot de rîs pe seama „uitatului secol XX“. Sarcasmul autorului nu se opreşte în faţa niciunei statui sau prejudecăţi. O mitologie întreagă (Kafka, Lenin, Brecht, Freud, Tzara etc.) este demontată cu precizie de ceasornicar. Ce este Dracul şi mumia? Un roman care nu te lasă să dormi… – se arata in recenzia editurii.
Născut la 17 februarie 1952, în Bucureşti, Stelian Tănase este scriitor, eseist, istoric, politolog, publicist, scenarist, regizor, realizator de televiziune şi analist politic. În 1977 a absolvit Facultatea de Filosofie-Istorie a Universităţii din Bucureşti. Profesor universitar dr. la Facultatea de Ştiinţe Politice, Stelian Tănase a fost o figură marcantă a societăţii civile româneşti în primii ani postdecembrişti, primul preşedinte al Grupului de Dialog Social (GDS), redactor şef al “Revistei 22”, fondator (alături de Dan Pavel) al primei reviste de ştiinţe politice din perioada postcomunistă, „Sfera Politicii”. A fost vicepreşedinte al PAC, 1991, deputat în Parlamentul României din partea Convenţiei Democratic! e (1992-1996), preşedinte al Societăţii Române de Radio şi Televiziune (2013-2015).
De acelaşi autor, la Editura Trei, au mai aparut: Moartea unui dansator de tango (2011), Skepsis (2012) şi Maestro (2014).