Sari direct la conținut

„Sticla” Turda intra in reorganizare judiciara

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Una dintre cele mai vechi companii din judetul Cluj, SC „Sticla” Turda, a inceput procedura pentru reorganizarea judiciara a fabricii. Liderul CNS „Cartel Alfa”, Grigore Pop, care reprezinta interesele sindicalistilor din firma, a declarat ca actiunea se afla pe rolul Tribunalului Cluj.

Compania a fost infiintata in anul 1921 si a reprezentat la acea vreme una dintre cele mai importante investitii realizate in Transilvania dupa Marea Unire. In anul 1945, intreprinderea a fost confiscata de statul comunist. „Sticla” Turda a fost reorganizata in baza Legii 15 din 1990 ca societate comerciala, care a fost apoi privatizata, fiind cumparata de SC „Euromex” Bucuresti.

Fabrica a trecut printr-o perioada de accentuat declin economic. In prezent, are 800 de angajati si datorii de 200 de miliarde lei, sustine Grigore Pop. Capitalul social al firmei este de 13 miliarde lei, iar 51 la suta din actiuni sunt detinute de patronii bucuresteni.

Deocamdata, nu se stie care va fi soarta finala a fabricii de sticla. Dupa numirea unui judecator sindic si dupa reevaluarea situatiei, acesta va decide daca este posibila o relansare a companiei dupa reorganizarea judiciara, perioada in care firma din Turda nu va mai plati penalitati si majorari de intarziere, ori va intra in faliment, iar apoi bunurile apartinand intreprinderii vor fi vandute.

In decursul vremii, „Sticla” Turda a detinut si proprietatea asupra echipei locale de fotbal, la sustinerea careia a trebuit, insa, sa renunte din cauza dificultatilor financiar

In Cluj exista exemple in ambele sensuri ale procesului de reorganizare.

Combinatul de hartie si celuloza „Somes” Dej a incheiat cu succes reorganizarea judiciara, in timp ce compania „Iris”, producator de portelan, a dat faliment, bunurile sale au fost vandute de catre lichidatorul „PriceWaterHouseCoopers” si au fost cumparate de o companie din Bistrita, numita „Iris Porcelain”, care a redeschis in cele din urma fabrica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro