Stiglitz: Tehnic, atunci cand ai crestere pozitiva, unii cred ca recesiunea s-a incheiat. Fals!
„La nivel global, punctul cel mai de jos al crizei a trecut, dar economia e fundamental slabita. Economistii definesc recesiunea atunci cand ai doua trimestre consecutive de scadere economica. Tot ei spun ca atunci cand treci pe plus, recesiunea e terminata. Nimic mai fals. Majoritatea oamenilor percep recesiunea ca pe un mediu in care nu isi mai pot gasi un loc de munca. Pentru manageri, e atunci cand nu ai pentru cine produce”, scrie Dan Popa, pe blogul lui, citand un interviu acordat de Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie, revistei franceze Challenge.
- E greu sa le vorbesti despre reluarea cresterii celor care si-au pierdut economiile si care nu vor gasi nici in doi ani calea catre o viata normala. Poate ca in patru ani vom reveni acolo unde eram inainte.
- Impresia asta de ameliorare vine din cauza ca nu mai asistam la prabusiri cu 20-50 % ale importurilor sau exporturilor.
- Presiunile inflationiste exista. Dupa ce Fed a aruncat atata lichiditate in sistem, va trebui sa o retraga in exact aceeasi cantitate. Nici mai mult, nici mai putin. Efectele masurilor luate de bancile centrale se vad dupa 6-18 luni de la implementarea lor.
- Alte probleme ar putea aparea pe segmentul cartilor de credit si al creditelor comerciale. Oamenii, ma refer aici strict la cei care reuseau sa isi achite ratele la banci, incep sa aiba dificultati tot mai mari in serviciul datoriei, iar cu cat aceasta recesiune sa va prelungi, cu atat efectul social va fi mai devastator.
- Sistemul financiar nu a iesit din criza, sa nu ne iluzionam.
- Obama nu a restructurat cu adevarat sistemul bancar. El a urmat politicile deplorabile ale administratiei Bush. Schimbarea adusa de Obama e legata de planurile de relansare. Cu toate astea, cei 800 de miliarde de dolari intinsi pe doi ani nu cred ca vor cantari prea tare.
- Eroarea administratiilor Bush si Obama e ca ei cred ca marile banci nu pot fi restructurate. Ei vor aparent sa salveze capitalismul, dar Wall Street-ului nu-i pasa de capitalism. Wall Streetului ii pasa de bancile lui si de bancherii lui.
- E nevoie de legi care sa permita falimentul bancilor considerate prea mari, si de o mai mare transparenta a sistemului financiar.
- Se stie ca bancile isi cosmetizeaza bilanturile atunci cand au nevoie, iar evolutia din ultimele luni arata ca ne indreptam catre o tot mai redusa transparenta. Si fara produse derivate.
Citeste restul interviului si comenteaza pe Dan Popa’s weblog.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro