Sari direct la conținut

Omicron are o capacitate de reinfecție de 5,4 ori mai mare decât Delta (studiu)

HotNews.ro
Varianta Omicron a coronavirusului, Foto: Freepik
Varianta Omicron a coronavirusului, Foto: Freepik

​Încep să se creioneze caracteristicile variantei Omicron a coronavirusului SARS Cov 2. Cercetătorii de la Imperial College London estimează că mutația, detectată pentru prima dată în Africa de Sud, are o capacitate de reinfecție de 5,4 ori mai mare decât cea a variantei Delta. Acest lucru presupune că protecția împotriva reinfectării cu noua variantă oferită de o infecție trecută poate ajunge doar până la 19%, iar două doze de vaccin asigură o protecţie care variază de la 0 la 20%.

Pentru a evalua această capacitate de reinfectare și de eludare a unui ciclu complet de vaccinare, oamenii de știință au folosit datele Agenției de Sănătate (UKSHA) și cele ale Institutului de Sănătate (NHS) privind toate cazurile cu varianta Omicron confirmate prin teste moleculare în perioada 29 noiembrie și 11 decembrie 2021. Aproape 220 de mii de persoane.

Rezultatele sugerează că până pe 11 decembrie, din totalul de cazuri Covid, proporția variantei Omicron s-a dublat la fiecare două zile. Studiul nu a stabilit dacă noua mutaţie este mai puţin gravă decât Delta. Prin verificarea stării vaccinului, vârstei, sexului, etniei, stării asimptomatice, regiunii și data eșantionului, Omicron a fost asociat cu un risc de reinfecție de 5,4.

În baza estimărilor utilizate pentru eficacitatea vaccinului împotriva infecției cu varianta Delta simptomatică, s-a estimat că eficacitatea vaccinului împotriva infecției simptomatice cu varianta Omicron poate varia de la 0% la 20% după două doze și de la 55% la 80% după o nouă doză de rapel. Concluzii care confirmă importanța celei de-a treia doze, așa cum explică virologii și imunologii de câteva săptămâni.

„Acest studiu oferă dovezi suplimentare privind măsura foarte substanțială în care Omicron poate eluda imunitatea anterioară dată atât de infecție, cât și de vaccinare. Acest nivel de evaziune imunitară arată că Omicron reprezintă o amenințare gravă și iminentă pentru sănătatea publică”, spune profesorul Neil Ferguson. Pentru profesorul Azra Ghani, „cuantificarea riscului de reinfecție și a eficacității vaccinului împotriva Omicron este esențială pentru modelarea viitoarei traiectorii probabile a valului Omicron și a potenţialului impact al vaccinării și al altor intervenții de sănătate publică”. Analiza a fost prezentată în cel mai recent raport al Centrului de Colaborare OMS. Capacitatea de penetrare a variantei Omicron reiese și din date raportate de alte țări europene.

Procentul de prevalență al Omicron în cazurile pozitive secvențiate la Madrid este deja egal, sau mai mare de 60%, în timp ce raportul publicat în revista European Centre for Disease Prevention and Control, care se referă la toate cazurile înregistrate în perioada 28 noiembrie – 7 decembrie în Danemarca, dezvăluie că au existat 785 de infecții cu Omicron la persoane cu vârsta cuprinsă între 2 și 95 de ani, cu o prevalență la adulții tineri, că 83,1% dintre persoanele infectate completaseră ciclul de vaccinare; iar 7,1% primiseră deja a treia doză. Nu s-au înregistrat decese şi doar 9 pacienți au avut nevoie de spitalizare (1,2% din total), dintre care doar unul la terapie intensivă (0,13%). (Sursa: RADOR, IL FATTO QUOTIDIANO)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro