Sari direct la conținut

Actrița Tamara Buciuceanu Botez, ultramaratonistul Tiberiu Ușeriu și filozoful Mihai Șora vor primi titlul de cetățean de onoare al Municipiului București

HotNews.ro

​Actrița Tamara Buciuceanu Botez, ultramaratonistul Tiberiu Ușeriu și filozoful Mihai Șora vor primi titlul de cetățean de onoare al Municipiului București, potrivit unor proiecte de hotărâre adoptate miercuri de Consiliul General al Municipiului București.

Propunerea de acordare a titlului actriței Tamara Buciuceanu Botez a aparținut primarului Gabriela Firea.

„Am propus astăzi consiliului general acordarea titlului de cetățean de onoare al Municipiului București, în anul în care aniversăm 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, actriței Tamara Buciuceanu Botez, care este născută dincolo de Prut. Acest titlu reprezintă un gest de respect și de recunoștință pentru o adevărată legendă a scenei românești”, a declarat Gabriela Firea.

Născută la dată de 10 august 1929, la Tighina, Republica Moldova, Tamara Buciuceanu Botez este reprezentantă a generației de aur a teatrului românesc, o Doamnă a comediei românești, fiind una dintre figurile legendare ale teatrului de comedie. A jucat în peste 25 de filme, dar și pe scenele marilor teatre ale Capitalei: Giulești, Bulandra, Național, Teatrul de Comedie etc.

Și propunerea de acordare a titlului de cetățean de onoare a sportivului Tibi Ușeriu a aparținut tot primarului general.

Ultramaratonistul Tibi Uşeriu spune că nu va refuză titlul de Cetăţean de Onoare al Capitalei din respect pentru bucureşteni, însă nu se va prezența la ceremonia de decernare şi nici la alte festivităţi, a postat acesta luni pe pagină de Facebook.

„Dragi prieteni, am aflat din presă despre propunerea de a mi se acorda titlul de Cetăţean de Onoare al Bucureştiului şi tot din presă am aflat că unul dintre motive ar fi că exemplul meu este „despre cum să-i reabilitezi pe alţii”. Nu m-aş fi gândit niciodată că pe umerii unui bărgăoan ar ajunge să atârne vreodată o asemenea responsabilitate”, scrie Uşeriu.

El afirmă că îşi doreşte că exemplul său să-i inspire pe cei care doresc să-şi depăşească limitele întotdeauna în slujba binelui, nu să-i „reabiliteze pe alţii”.

„Eu îmi doresc ca exemplul meu să-i inspire pe cei care doresc să-şi depăşească limitele, întotdeauna în slujba binelui, nu pentru „a-i reabilita pe alţii”. Dacă în Consiliul General se va vota acordarea acestui titlu, nu îl voi refuza, din respect pentru toţi bucureştenii, dar nu mă voi prezenta la ceremonia de decernare şi nici la alte festivităţi. Le mulţumesc celor care s-au gândit să-mi acorde această distincţie şi tuturor celor care cu gândurile lor bune m-au susţinut în timpul ultimei competiţii”, spune ultramaratonistul.

Primăria Capitalei ar urma să îi ofere titlul de Cetăţean de Onoare al Capitalei maratonistului Tiberiu Uşeriu, care reprezintă „un exemplu de curaj, voinţă, dăruire şi performanţă”, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului (CGMB).

În expunerea de motive a proiectului propus de primarul Gabriela Firea, se arată că Tibi Uşeriu, în vârstă de 42 de ani, este singurul est-european care a reuşit să termine ultramaratonul de 563 de kilometri de la Cercul Polar, pentru al treilea an consecutiv.

Tiberiu Uşeriu a petrecut nouă ani în închisoare pentru infracţiuni grave, însă a stârnit admiraţia României şi a lumii în 2016 când a reuşit să câştige competiţia „6633 Arctic Ultra”, spune municipalitatea.

„Transformarea incredibilă a unei conştiinţe – de la un infractor la un învingător al unei curse considerate că fiind cel mai greu ultramaraton din lume – a creat un exemplu apreciat şi promovat de toată presă românească şi internaţională. Performanţa nu e doar pentru reabilitarea lui Tiberiu Uşeriu. Această performanţă este despre cum să-i reabilitezi pe alţii prin exemplul lui Tiberiu Uşeriu”, mai scrie în expunerea de motive.

Tiberiu Uşeriu a câştigat anul acesta cursa de plus 350 de mile a Maratonului Arctic Ultra 6633, pentru a treia oară consecutiv. Maratonul canadian este considerat cel mai dur din lume. Ceilalți trei români care au luat startul au abandonat în primele două zile.

Propunerea de a acorda titlul de cetățean de onoare filozofului Mihai Șora aparține consilierilor USR.

”Ca filosof şi eseist a avut o activitate publicistică remarcabilă. Mihai Şora a avut o contribuţie importantă în societatea românească prin activitatea sa profesională desfăşurată în cadrul Editurii de Stat pentru Literatură şi Artă (redactor-şef între anii 1954 – 1969), unde s-a remarcat ca fiind fondatorul unei noi colecţii de cărţi, «Biblioteca pentru Toţi», Editurii pentru Limbi străine (şef de secţie între anii 1951 – 1954), Ministerului de Externe (referent de specialitate între anii 1948 – 1951)”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Mihai Şora, în vârstă de 101 ani, este o personalitate marcantă a societăţii româneşti contemporane, având o activitate publicistică remarcabilă.

Printre operele sale filosofice şi eseistice se numără „Sarea pământului”, „A fi, a face, a avea”, „Eu&tu⪙&ea sau dialogul generalizat”, „Clipa şi timpul” şi „Câteva crochiuri şi evocări”.

Mihai Şora a fost redactor-şef la Editura de Stat pentru Literatură şi Artă între 1959 şi 1969, fiind fondatorul colecţiei de cărţi ”Biblioteca pentru toţi”, şef de secţie între 1951 şi 1954 la Editura pentru limbi străine şi a fost primul ministru al Învăţământului după căderea regimului comunist, în guvernul Petre Roman. Şi-a dat demisia din guvern în semn de protest faţă de mineriadele din 13-15 iunie 1990, fiind singurul ministru din guvern care a făcut acest gest.

De asemenea, filosoful este membru fondator al Alianţei Civice, al Grupului de Dialog Social şi al Societăţii Române de Fenomenologie. Mihai Şora a primit Premiul Uniunii Scriitorilor în 1978 şi 1998, Ordinul naţional „Steaua României” în grad de Cavaler în 2016, precum şi Decoraţia regală „Nihil Sine Deo” în 2011.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro